Külföld
Hadsereggé alakítják át a koszovói fegyveres erőket
MTI Kép: Pixabay
2018. október 18.

A koszovói parlament csütörtökön elfogadta mindazokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a helyi fegyveres erőket hadsereggé alakítsák át ‒ jelentette a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

A javaslatok a koszovói kormánytól származtak. A képviselők előbb arról szavaztak, hogy a biztonsági erőkért felelős minisztériumot védelmi minisztériummá nevezzék át, majd döntöttek a tárca hatásköreiről is. A vita a módosító indítványokkal folytatódik.

A kisebbségi szerb képviselők a szavazás idejére kivonultak a teremből, ugyanis hevesen tiltakoznak az ellen, hogy önálló hadsereget hozzanak létre azon a területen, amelyet Szerbia még mindig a sajátjának tekint.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni.

A koszovói biztonsági erők hadsereggé alakításához alkotmánymódosításra lenne szükség, ezt azonban a kisebbségi szerb politikusok eddig ellenezték, támogatásuk nélkül viszont nincs meg az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többség a parlamentben. Ezért most

a kormány azt kezdeményezte, hogy a létező biztonsági erők hatáskörét bővítsék ki, a törvényjavaslatok megszavazásához pedig elegendő az egyszerű többség is.

Rustem Berisha, a biztonsági erőkért felelős miniszter leszögezte: a csütörtökön tárgyalt törvényjavaslatok összhangban vannak az alkotmánnyal.

Ramush Haradinaj miniszterelnök a múlt hónapban kijelentette: a hadsereg létrehozására tett lépések mindegyikét egyeztetik NATO-beli stratégiai partnereikkel, főként az Egyesült Államokkal.

Koszovó fegyveres, professzionális, többnemzetiségű és inkluzív erőt épít ki, amelynek alapját a NATO-standardok képezik írta akkor a kormányfő a közösségi oldalán.

A koszovói biztonsági erők könnyű fegyverzettel rendelkező egyenruhásokból állnak, feladatuk a civil lakosság védelme, a válsághelyzetek kezelése, valamint fellépés és segítség természeti csapások vagy más vészhelyzet esetén. Az ötezer hivatásos katonából és háromezer önkéntesből álló hadsereg nehézfegyverekkel is rendelkezne.

Amikor 1999-ben véget ért a koszovói háború, a felek abban állapodtak meg, hogy az akkor még Jugoszlávia részének számító területen kizárólag nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hosszú idő után ez az első téma, amely egységbe kovácsolta a koszovói albán politikusokat, az üléseket máskor egyébként bojkottáló ellenzék a hadseregről szóló vitán részt vett.

A koszovói sajtó jelentése szerint a biztonsági erők hadsereggé alakítása november végéig befejeződik.
-