Gazdaság
Szalai Piroska: nagyot nőhet idén a reálbér
OPH Kép: Pixabay
2018. október 25.

Az OECD előrejelzése szerint 2018-ban a reálbér-növekedés tekintetében hazánkban várható a legnagyobb mértékű javulás, ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy elértük a célunkat – mondta a Rádió Orienten a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Mit ér a bérünk?

A magyarországi bérszínvonalat elsősorban a V4 országokéval érdemes összehasonlítani, amelyek körében amíg 2004-ig az első-második helyen álltunk, addig jelenleg a végén a kullogunk. Ennek oka Szalai Piroska szerint az, hogy az ekkor újonnan az Európai Unióhoz csatlakozott országok elszaladtak mellettünk, hiszen jelentős mértékű gazdasági növekedést tudtak produkálni, addig nálunk már 2002-ben elkezdődött a stagnálás, majd a csökkenés.

Mint mondta, a kormány célja, hogy amennyire lehet segítse a bérszínvonal növekedését, amit egyrészt a munkavállalókat, másrészt a munkáltatókat terhelő adók csökkentésével tehet meg. Ezáltal csökkent a távolság a legkevesebb és a legmagasabb bért hazavivők között az utóbbi években – mutatott rá. Hozzátette: az OECD előrejelzése szerint idén Magyarországon lehet a legnagyobb reálbér-növekedésre számítani, miközben Nagy-Britanniában jelenleg reálbér-csökkenés várható.

Kiemelkedő szerep jut a hazai kkv szektornak

A fővárosban a versenyszférabeli foglalkoztatottak háromnegyede hazai kis-és középvállalatoknál dolgozik, éppen ezért ennek a területnek a támogatása kiemelkedő fontosságú – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ennek érdekében a fiatalok vállalkozási kedvét igyekszik felpörgetni a közalapítvány, ezért vették fel a kapcsolatot évekkel ezelőtt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó start up vállalkozásokkal. „2015-ben indult útjára nemzetközi körutazásunk, első körben Tel Avivba kaptunk meghívást, ahova start up vállalkozókat hívtak meg, s nemrég jöttünk haza a 30. útról, ezúttal Németországból” – mondta Szalai Piroska. Hozzátette: a szakmai találkozók és képzések célja, hogy a vállalkozói szemléletet közelebb hozzuk a fiatalokhoz.

Hogyan juthatnak nemzetközi piacra?

Bár itthon a GDP több mint felét a hazai kkv szektor adja, exportra keveset termelnek, hiszen ehhez olyan innovatív értéket kell teremteni, ami külföldön is egyedülálló és megállja a helyét. „A digitalizáció hatásaként ilyen lehet az értékesítési csatorna, a szervezet vagy a technológia innovációja” – mutatott rá a kuratóriumi elnök.

Így lehet megtartani a munkavállalókat!

Ma már ott tartunk, hogy nem a munkavállalók jutnak nehezen munkához, hanem fordítva. Éppen ezért a munkáltatóknak a fizetések növelése mellett figyelembe kell venniük azokat az igényeket, amelyek a kisgyermekes édesanyáktól vagy éppen a nyugdíjasoktól érkeznek. Ilyen a rugalmas munkaidő, a részben otthonról végezhető tevékenységek, valamint a részmunkaidő. „Amíg 2010-ben a fővárosban 700 ezer, addig jelenleg 840 ezer ember dolgozik, ezért nehéz valóban jól képzett szakembert találni” – hívta fel a figyelmet.

Téma: A vállalkozások jövője, lehetőségei
Vendég: Szalai Piroska, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke
A műsort vezeti: dr. Lomnici Zoltán
00:32 Az alapítvány bemutatása
03:36 A vállalkozások jövője
07:59 A fiatalok szerepe
08:48 A kisgyerekes anyukák
09:42 A nyugdíjasok kérdése
10:46 A vállalkozások oldala
14:47 Jövedelmek közti különbség
23:13 A V4 jövedelmei közti különbségek
31:15 Globális gazdasági együttműködés és verseny
Kapcsolódó cikkek
Hogyan létezik bizalom a virtuális világban?

Az online világ számos lehetőséget biztosít a fogyasztók számára, hogy utána nézzenek a kiválasztott szolgáltatók megbízhatóságának.

Banai Péter Benő: a BMW beruházása a bizalom újabb jele

A befektetők bíznak a magyar gazdaság stabilitásában, és nem számolnak radikális adóváltozásokkal - hangsúlyozta az államtitkár.

A válságok valódi oka: a bizalom hiánya

A hullámszerűen és ismétlődő módon kialakuló válságok egyik fő oka, hogy azoknak kizárólag a pénzügyi okait kezelik.

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink