Belföld
Gyökeresen megváltozott a hamisítványok elleni küzdelem
OPH Kép: brands.hu
2018. november 2.

A hamis termékek jelentős része ma már személyre szóló csomagokként érkezik a vásárlókhoz. A hamisítványok és a kalózkiadványok elleni küzdelemben a fogyasztók mellett elengedhetetlen a jogalkotók és a jogalkalmazók tudatosságának fejlesztése is – nyomatékosította a Rádió Orienten Horváth Péter, a HENT Tudatosságfejlesztő Munkacsoportjának vezetője.

Immár 10 éve küzd a hamis termékek gyártása, árusítása és vásárlása ellen a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, amely szerint hosszú távon úgy lehet eredményt elérni, ha minél fiatalabb korban tudatosítják a fogyasztókban a hamis termékek vásárlása által okozott egészségügyi és gazdasági károkat. A szervezet szerint csak úgy lehet a hamis termékek gyártását visszaszorítani, ha kevesebben keresnek és vásárolnak ilyen termékeket, hiszen a kereslet alakítja ki a kínálatot. Éppen ezért

a hamis termékek vásárlásából fakadó veszélyekkel meg kell ismertetni a fiatal generációval, s ennek legjobb és legelső helye az iskolapad lehet.

Emellett azonban fontos a jogalkotók és a jogalkalmazók tudatosságának fejlesztése is, hiszen sok esetben az egyéb, súlyosabbként elkönyvelt bűncselekmények mellett nem kapja meg a szükséges figyelmet ez a terület, holott az itt keletkező hatalmas illegális bevételek bizonyosan továbbáramlanak más bűnágazatokba - hívta fel a figyelmet Horváth Péter. A hamis termékek által okozott kár magasabb, mint csupán a kereskedelmükből származó bevételkiesés: a hamisításból származó bevételek a szervezett bűnözés más formáit is finanszírozzák, mint például a kábítószer- és emberkereskedelmet, illetve a pénzmosást.

Átalakuló vásárlói szokások


A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Tudatosságfejlesztő Munkacsoportjának létrehozásakor komoly probléma volt, hogy a jogtulajdonosok akár a szerzői oldalon akár az iparjogvédelemben azzal szembesültek, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a hamis termékek árusítása és a kalózkodás. Ekkor kezdtek a vásárlók is nagyobb mértékben interneten keresztül vásárolni – emlékeztetett rá a szakértő. A probléma egyre nagyobb méreteket ölt, hiszen mára a hamis termékek jelentős része leginkább légkereskedelem által már személyre szólóan, postai, vagy egyéb csomagküldő szolgáltatáson keresztül egyedi csomagokként érkezik a vásárlókhoz. Ez nagyban megnehezíti a bűnüldöző szervek munkáját.

A HENT Tudatosságfejlesztő Munkacsoportjának vezetője felhívta a figyelmet, hogy ismeretlen forrásból vásárolni nem biztonságos, számos veszélyt rejt, hiszen nincsen biztonságban személyes adataink, visszaélhetnek bankkártyánk adataival is, és fennáll a szavatosság és a garancia hiányának problémája is.

Drága helyett inkább biztonságos ajándékot

Az ismeretlen eredetű, összetételű és minőségű termékekkel szeretteinket is veszélyeztethetjük, ezért karácsony közeledtével még inkább szükséges az óvatosság: csak legális és megbízható forrásból származó ajándékot vásároljunk - figyelmeztetett a szakértő. Minden évben szóba kerül a fényfüzérek vásárlásának biztonságossága, megbízhatósága is.

Fontos, hogy azt minden esetben itthon fizikailag is elérhető szaküzletben vásároljuk meg, ne pedig a piacon, vagy az interneten”

– hívta fel a figyelmet Horváth Péter. Mint mondta ma már nagyon olcsón lehet különféle termékeket beszerezni a távol-keletről, ami által azok szállítási formája is áttevődött a légi útra, s amelyeket hatalmas mennyiségük miatt egyre nehezebb ellenőrizni. Ugyanez igaz az elektronikai termékekre is.

Ne próbáljunk meg értékesnek tűnő, márkás tárgyat olcsón beszerezni, mert az csak kellemetlenséget fog okozni mindenkinek”

– mutatott rá. „Gondoljunk magunkra, a pénztárcánkra és a szeretteinkre” – tette hozzá.

Téma: A munkacsoport tíz éves tevékenysége, eredményei és jövőbeni feladatai
Vendég: Horváth Péter munkacsoport-vezető, HENT Tudatosságfejlesztő Munkacsoport, a Pro Art igazgatója
A műsort vezeti: Adorján András
00:28 A munkacsoport létrehozásának céljai
04:38 A hamisítás problémái
06:49 A szellemi termékek esete
15:55 Nemzetközi együttműködések
22:50 A jogalkalmazókat érintő kérdések
37:44 Közeleg a karácsony: tippek
Kapcsolódó cikkek
Idén is fesztiváloztak a HENTesek

Interaktív hamistermék bemutatóval, tapogató asztallal, játékokkal és nyereményekkel várták a fiatalokat.

HENT: a fiatal felnőttek negyede nem tudja egymástól megkülönböztetni a legális és az illegális oldalakat

Az illegális tartalmak ingyenes letöltése sokkal inkább a gyors és egyszerű hozzáférés, mintsem az ingyenesség miatt olyan népszerű a fiatalok körében.

Eseménydús évet zárt a HENT

A 2017-es évben is számos esemény és rendezvény révén igyekezett a Hamisítás Elleni Nemzeti testület elmélyíteni a tudatos vásárlói és felhasználói magatartást.

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink