Belföld
A vadállomány óvása is a vadászok feladata 
OPH Kép: Pixabay
2018. november 6.

2021-ben vadászati világkiállítást rendez Magyarország, ahol megmutathatja gazdag vadászhagyományát és vadászkultúráját – közölte a Székesfehérvári Járási Hivatal Földművelésügyi Osztály vadászati szakügyintézője. Kiss Sándor a Rádió Orienten elmondta, hogy Fejér megyében évente mintegy 2500 db trófea bírálatára kerül sor. A kiemelkedő trófeák, ponthatárok alapján érmet kapnak. A legkiemelkedőbb trófeákat pedig az Országos Trófeabíráló Testületnek kell bemutatni.

Fejér megyében 77 vadászterületet alakítottak ki 2016-2017. folyamán a következő 20 éves, 2017-2037. közötti vadgazdálkodási üzemtervi időszakra. Minden vadászterületen bejegyezték a vadászatra jogosultakat, folyik a jogszerű vadászati, vadgazdálkodási tevékenység, amit közvetlenül a Székesfehérvári Járási Hivatal Földművelésügyi Osztálya, mint első fokú vadászati hatóság irányít és ellenőriz - mondta el a vadászati szakügyintéző.

A vadászati felügyelő kifejtette, hogy a vadgazdálkodás célja az apróvadak – fácán, mezei nyúl - esetében, hogy minél nagyobb számban legyenek jelen a vadászterületen, nagyvadaknál - őz, gímszarvas, dámszarvas, muflon – pedig elsősorban, „hogy minél jobb minőségű trófeás vadállományt tudhassunk magunkénak”. A vadgazdálkodóknak, vadászoknak

a legfontosabb feladatuk, hogy óvják, védjék a rájuk bízott vadállományt, az élőhelyüket, a természeti környezetet.

A szakember rámutatott: a vadászat az adott vadfajnak a jogszabályokban meghatározott módon és eszközzel való elfogása, elejtése, a vadgazdálkodási célok és eredmények egyik lehetséges eszköze. Példaként említette, hogy a nagyvadak esetében a válogató vadászat az, amikor a minőség javítása a cél, az apróvadaknál pedig a ragadozó gyérítés, aminek hatékonyságán múlhat az apróvadállomány darabszámának emelkedése. Ehhez megfelelő szakmai felkészültség és elhivatottság kell – tette hozzá Kiss Sándor.

A vadászati hatóság végzi el az elejtett trófeás vadak trófeáinak a minősítését.

A minősítés a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (C.I.C.) trófeabírálati képlete alapján történik. Fejér megyében évente mintegy 2500 db trófea bírálatára kerül sor. A kiemelkedő trófeák, ponthatárok alapján érmet (bronz, ezüst, arany) kapnak. A legkiemelkedőbb trófeákat pedig az Országos Trófeabíráló Testületnek kell bemutatni, akik döntenek adott trófeának a nemzeti értékké történő minősítéséről. Fejér megyében 2018-ban 6 db gímszarvas trófeát mutattak be a Testületnek, ami az eddigi évekhez képest előrelépés, mert eddig nem volt erre példa.

A vadgazdálkodás magában foglalja a téli vadetetést, a nyári itatást, vadetetők, vaditatók létesítését, karbantartását. Az élőhely fejlesztést, táplálkozó és búvóhelyek kialakítását, a ragadozók gyérítését – sorolta Kiss Sándor, aki rámutatott: vadász lehet az a magyar állampolgár, aki vadászvizsgát tett, rendelkezik érvényes vadászjeggyel és fegyvertartási engedéllyel, valamint a vadászathoz szükséges tárgyi feltételekkel. De lehet külföldi állampolgár is, amennyiben a vadászathoz szükséges feltételekkel és érvényes magyar vadászati engedéllyel rendelkezik.

A szakember rámutatott: sok kritika éri a vadászatot, vadgazdálkodást napjainkban. A vadgazdálkodók és vadászok közös célja ma hazánkban, hogy a vadászat társadalmi elfogadottságát emeljék.

Ne azon keresztül ítéljék meg a mai vadásztársadalmat, amit egy-egy eset kapcsán a média közvetít, jellemzően negatív eseteket szemléltetve.”

Elmondta azt is, hogy 2021-ben vadászati világkiállítást rendez Magyarország, ahol lehetőség nyílik gazdag vadászhagyományaink és vadászkultúránk bemutatására. Emlékeztetett: a magyar nép történetében a vadászat mindig is jelen volt, erre jó példa a csodaszarvas legendája.

Feladatunk, hogy őrizzük ezt a szellemiséget, és ez nem csak a vadászok feladata. Szélesebb körben meg kell ismertetni a vadászatot és vadgazdálkodást, az abban dolgozó szakembereket, a kialakult helytelen sztereotípiákat pedig meg kell változtatni - állapította meg Kiss Sándor.

Téma: A vadászati idény feladatai
Vendég: Kiss Sándor vadászati szakügyintéző
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Ifjúsági Vadászvetélkedőt tartanak

A vadgazdálkodási és erdészeti hivatásnak az itt lévő versenyzők adják majd a gerincét – emelte ki az eseményen Bitay Márton.

Trófeaszemlét tartottak Veszprémben

Immár harmadik alkalommal gyűltek össze a vadászok és vadgazdálkodók a Veszprém Megyei Vadászkamarai Trófeaszemlén.

A vadászatok királynője – a királyné

Erzsébet királyné nemcsak Gödöllőn, hanem Angliában és Írországban is szívesen hódolt szenvedélyének, a falkavadászatnak.

Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink