Belföld
A családbarát munkahelyről tanácskoztak Újbudán
OPH Kép: ujbuda.hu
2018. november 8.

A családbarát munkahely állt a fókuszban az idei újbudai Esélyek utcája konferencián csütörtökön. A rendezvényen jelentették be a Felelős Vállalkozás Újbuda és a Családbarát Vállalkozás Újbuda cím idei nyerteseit.

Mint elhangzott, a díjak és a konferencia legfőbb célja, hogy felelős és családbarát működésre és szemléletre ösztönözze a 11. kerületben működő vállalkozásokat.

A polgármesteri hivatalban tartott rendezvényen a résztvevők többek között arról váltottak eszmét, hogy üzleti érdek vagy szép eszme-e családbarát vállalatként működni, milyen előnyöket jelent a munkáltatónak és mennyire fontos egy munkavállalónak, jelenthet-e munkaerőpiaci előnyt családbarát vállalkozásnak lenni.

A résztvevőket köszöntve Molnár László alpolgármester rámutatott:

hogy egy munkahely családbarát-e, az az adott szervezet kultúrájában, munkaszervezésében, intézkedéseiben nyilvánul meg.

A jelenlévő családi vállalkozásokra utalva kiemelte, hogy az elnevezés néhány év múlva talán nemcsak a tulajdonosi összetételre vonatkozik majd, hanem például a családias hangulatra, a családbarát intézkedésekre is.

Forrás: ujbuda.hu

Mivel az önkormányzat számára ez fontos érték – mondta –, lehetőségeikhez mérten eszközeikkel segíteni kívánják, hogy minél többen tegyék magukévá a kerületben ezt a gondolatot, szemléletet, s ezért is vették be a Felelős Vállalkozás Újbuda és a Családbarát Vállalkozás Újbuda díjat, melyet november 11-én, a Kerület Napján adnak majd át ünnepélyesen.

Az alpolgármester büszkén idézte fel, hogy az önkormányzat második alkalommal nyerte el a családbarát munkahely címet, ami – megfogalmazása szerint – egyfajta visszaigazolás, jelzi, hogy jó úton járnak, ugyanakkor további fejlesztésre és felelősségre is kötelez.

Csernus László, az önkormányzat CSR (Corporate Social Responsibility, Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás) tanácsnoka arról beszélt, hogy mit jelent egy önkormányzat számára családbarát munkahelynek lenni. A szakember kiemelte, hogy itt szemléletről van szó, s Újbudára jellemző, hogy mindig ebbe az irányba próbál tenni. Hangsúlyozta: szolgáltató és lakosságbarát önkormányzatot kell csinálni, amivel pedig vele jár, hogy családbarát is.

Az önkormányzatnak szemléletet kell formálnia és példát kell mutatnia

– húzta alá, hozzátéve, hogy az önkormányzat családbarát hozzáállásának két szinten kell megnyilvánulnia, hiszen egyszerre munkáltató és egyszerre szolgáltató. Emlékeztetett rá, hogy Újbuda már korábban is a főváros egyik legjobb ügyfélszolgálatát működtette, itt volt először gyerekjátszósarok, munkáltatóként pedig többféle támogatást is igyekszik nyújtani, például kedvezményes nyári gyerekfelügyeletet biztosítani, klubfoglalkozásokat tartani édesanyáknak.

Forrás: ujbuda.hu

Csernus László beszélt arról is, hogy a Családbarát újbudai program
idei két fontos hangsúlya az apák szerepe a családban, illetve a gyerekek drogprevenciója, amely a szülők számára szól. Kitért arra is, hogy folyamatosan gondolkodnak a továbbfejlesztésen, így

az atipikus foglalkoztatási formák intézményesítésén vagy a gyermekfelügyelet biztosításán, például az Aktív nagyi program keretében.

A tanácskozáson felszólalt mások mellett Marton Éva, a GE Dolgozó szülők programjának vezetője, Bencsik Edit, a Tata Consultancy Services marketing és kommunikációs vezetője, Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz programjának vezetője.


Az idei év díjazottjai

2018-ban Családbarát Vállalkozás Újbuda címet nyertek:
Nagyvállalat kategóriában: TATA Consultancy Services Limited Magyarországi Fióktelepe
Közepes vállalkozás kategóriában: KÜRT Zrt.
Mikro, vagy kisvállalkozás kategóriában: Napfivér Holdnővér '2004 Kft.

2018-ban Felelős Vállalkozás Újbuda címet nyert:
Nagyvállalat kategóriában: MOL Nyrt.
Közepes vállalkozás kategóriában: Evopro Systems Enginnering Kft
Mikro, vagy kisvállalkozás kategóriában: Bakosfa Kft.

A Családbarát Vállalkozás Újbuda elismerő címet immáron ötödik alkalommal osztja ki Újbuda Önkormányzata olyan XI. kerületi vállalatok között, amelyek szem előtt tartják a családbarát vállalkozás kritériumrendszerének megvalósulását, beépítve azt vállalati filozófiájukba. A Felelős Vállalkozás Újbuda elismerő címeket második alkalommal adja oda az arra érdemeseknek Újbuda Önkormányzata olyan XI. kerületi vállalkozásoknak, amelyek kiemelkedő lépéseket tesznek a felelősségvállalás terén, és tevőlegesen tesznek a társadalomért, a környezetért, a munkavállalókért, felelősséget éreznek a jövő generációjáért mind tágabb, mind szűkebb környezetükben, Újbudán.
Az elismerő címek birtokosai jogosulttá válnak a cím elnyerésétől számított két évig a Családbarát Vállalkozás Újbuda logó és a Felelős Vállalkozás Újbuda logó használatára. Emellett az Önkormányzat a nyertes vállalkozásokat pénzdíjban is részesíti.


Újbuda két évvel ezelőtt hívta életre az „Esélyek utcája” elnevezésű szakmai programját. 2016 óta workshopokon, konferenciákon több száz vállalati szakemberrel és civil szervezeti vezetővel gondolkodnak közösen arról, hogyan tudják előmozdítani a három szektor együttműködését az esélyegyenlőség és a családbarát szemléletmód érdekében. Az Esélyek utcája kezdeményezés mentén az elmúlt évek alatt számos gyümölcsöző kapcsolat jött létre a különböző szektorok között. További információk ezen az oldalon olvashatók.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink