Gazdaság
268 millió euróra zuhant a külkereskedelmi többlet
Takarékbank/OPH Kép: pixabay
2018. november 9.

Szeptemberben 268 millió euróra esett vissza a külkereskedelmi többlet az egy évvel ezelőtti 968 millió euróról. Ennek oka, hogy miközben a kivitel euróértéke 2,3 százalékkal csökkent, az importé 6,3 százalékkal nőtt - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az export visszaesése összefügg az autók károsanyag kibocsátásának új mérési szabályozásával (WLTP), így feltehetően, ahogy az egyes modellek megfelelnek az új szabályozásnak, a kivitel újra élénkülhet. Ezt a hazánkban gyártott egyes új modellek, valamint új exportkapacitások üzembe helyezése is támogatni fogják. Az import növekedése pedig döntően a kirobbanó beruházási dinamikát tükrözik, de a fogyasztás növekedése is növeli az importot. A külkereskedelmi többletet az olajárak markáns emelkedése miatti cserearány romlás is csökkentette, azonban az olajárak ismételt csökkenése a következő hónapokban javíthatja a cserearányt. Az első kilenc hónapban az export euróban számított értéke 4,2 százalékkal, az import 6,7 százalékkal nőtt, így a külkereskedelmi többlet 1418 millió euróval 4881 millióra csökkent - mondta Suppan Gergely.

A harmadik negyedévben 1,02 milliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, ami érdemben fékezhette a GDP növekedését, ezzel szemben a beruházások jelentősen gyorsulhattak. Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 1430 millió euróval 6,65 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról, így összességében kisebb mértékben rontja a GDP növekedését, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6 százalékra gyorsulhat idén. A kereskedelmi háborúk fokozódása és az európai konjunktúra érezhető lassulása ugyanakkor kockázatot jelenthet. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről - véli a szakértő.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink