Gazdaság
Egyre csökken a dízelek népszerűsége Európában
vg.hu Kép: Pixabay.com
2018. november 9.

A harmadik negyedévben regisztrált új autók 57,6 százaléka benzines volt az Európai Unióban, ami éves viszonyításban 15,2 százalékos növekedés – derül ki az Európai Autó­gyártók Szövetségének csütörtöki közleményéből.

A benzinmeghajtású személygépjárművek iránt szinte az összes uniós államban megugrott a kereslet,

Litvániában 48,5, Romániá­ban pedig 46,6 százalékkal növekedett az igény, miközben Svédország volt az egyetlen állam, ahol visszaesést, 17,6 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az alternatív meghajtású kocsik a harmadik negyedévben regisztrált új autóknak csak a 7,8 százalékát tették ki, ám 2017 harmadik negyedévéhez képest ez is erős, 29,7 százalékos növekedés.

A tisztán elektromos autók iránt 37,4 százalékkal, a hibridekre 37,1 százalékkal, a hálózatról tölthető hibrid kocsikra pedig 24,5 százalékkal ugrott meg a kereslet.

Az alternatív meghajtású autókból Spanyolországban 62,5, Magyarországon 82,6, Németországban pedig 51,4 százalékkal adtak el többet a harmadik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.

A dízelautók iránt mindeközben 18,2 százalékkal csökkent a kereslet az Európai Unióban, az újonnan regisztrált személygépjárművek 34,7 százalékát tették ki. A legtöbb EU-s államban kevesebb dízelmeghajtású autót értékesítettek, mint 2017 harmadik negyedévében, kivéve Dá­niát, Romániát, Bulgáriát és Lengyelországot. Németországban éves viszonyításban 16 százalékkal csökkent az eladott dízelautók száma.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink