Kultúra
"Év háza Komárom-Esztergom megyében" kiállítás
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
2018. november 9.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal adott otthont ismét az „Év háza Komárom-Esztergom megyében” című kiállításnak.

Az idei év különlegessége, hogy a megyei építészek munkái mellett egyúttal a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) „V4 országok díjazott családi házai” című kiállítása is bemutatásra került, ezzel kínálva valóban gazdag és érdekes látnivalót a hivatalba érkezők számára.

Kancz Csaba kormánymegbízott örömét fejezte ki, hogy ismét házigazdái lehetnek ennek a bemutatónak, amely a megyében élő és alkotó építészek munkáit mutatja be. A beérkezett pályaművek jelentősége azért is nagy, mert ennek segítségével valódi áttekintés kapható az ötletes tervekről és azok megvalósításáról - tette hozzá a szakember.

Krizsán András DLA a MÉSZ elnöke beszédében Tamási Áront idézte: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Hozzátette: Ez az otthonlevés az építéssel kezdődik, és az építés mindig megelőzi azt a célt, hogy valahol ki kell alakítanunk saját életterünket, ez a folyamat nagyon sok tényezőből épül fel, hiszen kell egy jó építtető, egy jó mesterember, hatósági és szabályozási környezet, ami megkönnyíti és lehetőség szerint jó irányban tereli a munkát. Krizsán András szerint a MÉSZ szövetségének 115 éves múltja is bizonyítja, hogy a példa értékű építészet milyen fontos volt a szövetség számára, melyet igyekeznek a nagyközönség számára is bemutatni, nem csak az ország határin belül. Kiemelte, hogy a magyar építészek nemzetközi szinten is megállják a helyüket, és nemzetközi szinten is képesek kimagasló alkotásokat létrehozni. Ennek kapcsán alapította meg, immár tíz éve a szövetség a „Visegrádi négy országok díjazott családi házai” építészeti vándorkiállítást, mely járt már Krakkóban, Kassán, Pozsonyban, és Prágában is.

Markos Anikó a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke kiemelte: Október az építészet hónapja volt, amely során számos rendezvény zajlott megyében is. Beszédében kitért a települési arculati kézikönyvek jelentőségére, mely mintául szolgál az építtetők részére.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

A megnyitó végén a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara ünnepélyesen aláírták együttműködési megállapodásukat.

Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében DÍJBAN részesültek: Dorogi Református Gyülekezeti Ház (Tervező: Máté Edina) Társasház, Nyergesújfalu (Tervező: Dankó Kristóf) Gyártócsarnok, Esztergom (Tervező: Dankó Kristóf). A díjak mellett egy pályázat különdíjban, négy pályázat dicséretben részesült.

A kiállítás 2018. november 23-ig tekinthető meg a kormányhivatal aulájában.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink