Közigazgatás
Nagy István: a nemzet jövője az iskolákban dől el
AM Kép: Pelsőczy Csaba
2018. november 9.

A magyar mezőgazdaság öröksége és teljesítménye alapján a hazai gazdaság húzóágazata lehet- jelentette ki Nagy István agrárminiszter a „Fenntartható agrárium és környezet” – az Óvári Akadémia 200 éves – múlt, jelen, jövő című konferencián, pénteken Mosonmagyaróváron.

A tárcavezető az eseményt megnyitó előadásában emlékeztetett, hogy Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási tanintézményét azzal a céllal hozták létre 1818-ban Magyaróváron, hogy minél több képzett, kiváló elméleti és gyakorlati tudással felvértezett mezőgazdász érvényesülhessen a hazai nagybirtokokon. Hozzátette: büszkén mondhatjuk, ez az intézmény egész Közép-Európa mezőgazdaságára és annak fejlődésére is hatással volt. Nagy István kiemelte: a nemzet jövője az iskolákban dől el, és ezt ma különösen komolyan kell venni.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter szerint a magyar mezőgazdaság három pilléren nyugszik: az első a magyar emberek elkötelezettsége, szorgalma, tehetsége és munkabírása, második a föld, és végül, de nem utolsó sorban, a víz.

Hazánk nemzetstratégiai célja nem változott, továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy a Közép-Európába silányabb minőségben érkező dömpingáruk helyett mi, magyarok hosszú távon legyünk képesek jó minőségű magyar élelmiszert előállítani- emlékeztetett a tárcavezető.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter kiemelte, a versenyképesség javítása érdekében hazánk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatal és megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező termelők fejleszteni tudják a vállalkozásaikat. Ezt a célt pedig a magas szakmai színvonalú felsőoktatási intézményeink nélkül nem tudjuk elérni – hangsúlyozta Nagy István.

Következő adásunk
Téma: Indul a Legyen Tered projekt megvalósítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke
Ezt követő adásaink