Kultúra
Ellentétek harmóniája november 30-án a Müpában
Pannon Filharmonikusok/OPH Kép: Pannon Filharmónikusok
2018. november 13.

November 30-án Bogányi Gergely és Bogányi Tibor áll színpadra a Pannon Filharmonikusokkal a Müpában.

A Pannon Filharmonikusok bérletsorozatának második előadásán szólistaként Bogányi Gergely lép színpadra, a zenekart pedig testvére, a PFZ vezető karmestere, Bogányi Tibor dirigálja. Az ő művészeti teljesítményükkel nyer értelmet a hangverseny címe is. Az est során Mendelssohn tündérkertjétbe, majd Bruckner katedrálisába invitálják a közönséget a zenekarral együtt a november 30-i koncerten.

„Mendelssohn könnyűkezű zseni volt, Bruckner pedig hosszú távú harcos” – fogalmazott Bogányi Tibor az est műsora kapcsán.

A tündérkertből azonban egyenesen Bruckner katedrálisába vezet az út, az irányt pedig a karmester, Bogányi Tibor mutatja. Bruckner fontos és rendszeresen visszatérő zeneszerző a dirigens pályáján, monumentális műveit mesterien vezényli a színesen izzó, mégis könnyed pálcakezeléséről ismert Bogányi.

„Bruckner maga fantasztikus szimfóniának nevezte, de igazából sose adott neki nevet. Ennek a műnek a titka a hangok mögött keresendő. Az kevés, ha eljátsszuk a hangokat pontos időben, helyen és módon. Utána még ki kell nyitni egyfajta kaput, és egészen új univerzum nyílik meg. Sok karmester nem tudja kinyitni ezt a kaput, és ezért nem tudja hitelesen interpretálni Brucknert. Nem adja meg magát olyan könnyen, mint például egy Mahler-szimfónia. Nagyon átjön Bruckner erős Istenhite.”

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink