Közigazgatás
Ismét fiatal pedagógusokat díjazott a BME
Pro Progressio Kép: Pro Progressio
2018. november 14.

Tizedik alkalommal jutalmazta a tehetséggondozásban példamutató, reál szakos, 50 év alatti pedagógusokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alapítványa, a Pro Progressio.

A szervezet 2009 óta díjazza a természettudományok, a műszaki tárgyak és az informatika oktatásában kiemelkedő eredményeket elérő középiskolai tanárokat, akik innovatív szemlélettel és módszerekkel keltik fel diákjaik érdeklődését a reál tudományok iránt. Idén tíz budapesti és vidéki tanintézmény fiatal pedagógusa vehette át a fejenként 300.000 forintos elismerést, melyet az oktatási módszereik fejlesztésére és tematikus programokra fordíthatnak.

Műszaki, természettudományos és informatikai területen tevékenykedő középiskolai tanárokat díjazott a BME Pro Progressio Alapítványa. Az elismerésre olyan matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos 50 évnél fiatalabb tanárok pályázhattak, akik oktatási módszerének szerves részét képezi az ifjúság motivációja és a tehetséggondozás, illetve akiknek tanítványai közül sokan tettek emelt szintű érettségit, vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken. Az alapítvány különös figyelmet fordít a nehéz sorsú, elmaradott térségekben tevékenykedő tanárok munkájának bemutatására, módszereik népszerűsítésére és díjazására egyaránt.

A bírálatnál kiemelkedő szempont volt az is, hogy az adott intézményből milyen arányban jelentkeznek a továbbtanulás előtt álló diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamely alapképzési szakára. A díjakat Józsa János rektor és Pakucs János, az Alapítvány kuratóriumának elnöke adták át.

A Pro Progressio az elmúlt tíz évben közel 100 középiskolai tanár munkáját ismerte el, fejenként 300.000 Ft-os jutalommal, illetve több mint száz középiskolának nyújtott mintegy 30 millió Ft-os támogatást. Az intézmények az összeget a természettudományi szakmai versenyek, tematikus bemutatók és kiállítások szervezésére, a diákok reál tantárgyak iránti érzékenyítésére fordíthatják.


A 2018-as év díjazott pedagógusai:

  • Argayné Magyar Bernadette, Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest
  • Berecz János, Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely
  • Farkas István, Miskolci Herman Ottó Gimnázium
  • Kerényi Zoltán, Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Gödöllő
  • Lévayné Egyházi Piroska, Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
  • Pilzné Nagylaki Tünde, Miskolci Herman Ottó Gimnázium
  • Székely Péter, Eötvös József Gimnázium, Budapest
  • Tóth Diána, Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium
  • Tóth-Gál Zsuzsanna Napsugár, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium
  • Vincze Miklós, Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnáziuma
-