Kultúra
Felavatták Erzsébetváros névadójának első köztéri szobrát a VII. kerületben
OPH Kép: OPH
2018. november 15.

Először állítottak szobrot Erzsébetvárosban a VII. kerület névadójának, Erzsébet királynénak (1837-1898) a tiszteletére. R. Törley Mária szobrászművész Sissit ábrázoló egészalakos bronzszobra a Madách tér és a Károly körút találkozásánál található. A szobrot az alkotó és Vattamány Zsolt polgármester csütörtökön adta át az erzsébetvárosiaknak és a budapestieknek.

Vattamány Zsolt polgármester köszöntőjében elmondta, számára történészként is megtisztelő feladat és felemelő érzés, hogy szobrot avathat az idén 136 éves Erzsébetváros névadójának. A városrész vezetője beszédében hangsúlyozta: „Múlt és jelen találkozása mindig izgalmas kérdéseket vet fel. A kerület mindig is központi szerepet töltött be a főváros, így az egész ország kulturális életében. Ez a szerep mindvégig megmaradt, még ha olykor háttérbe is szorult, vagy éppen a körülmények áldozatává vált."

A mintegy 240 centiméter magas és 500 kilogramm súlyú alkotás egy 160 centiméter magas talapzaton áll.
A város felé tekintő szobor a harmincas éveiben járó Sissit jeleníti meg.
MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette: "Évekkel ezelőtt az egyik célunk az volt, hogy megteremtsük, vagy éppen újjáélesszük azokat a hagyományokat, kulturális eseményeket, amelyek valamikor fontosak voltak az itt élők életében. Nagy örömünkre szolgált, hogy R. Törley Mária személyében megtaláltuk azt a művészt, aki a koncepcióhoz megalkotta a megfelelő ábrázolást, amely eltér a hagyományos királyné ábrázolástól, mégis eleganciát és méltóságot közvetít, emellett felhívja a figyelmet a királyné kulturális szerepére is, hiszen Erzsébetet mint költőt, irodalomszerető asszonyt ábrázolja.”

Fotó: OPH

Elmer István József Attila-díjas író laudációjában egyebek mellett azt emelte ki, hogy különös találkozás jelenik meg a szoborban: „két érzékeny, szenvedélyes nő együttmunkálkodását, létlélegzését látom benne. Törley Mária és Erzsébet királyné mintegy alkotótársakként jelennek meg előttünk, az ő szellemi, érzelmi, erkölcsi közösségük emelkedik itt.”


A szoboravató az önkormányzat sok éve megrendezésre kerülő, tematikus Erzsébet Hét nyitórendezvénye, a névadó neve napjához közeli dátumon.

A kerületi polgári kör kérvényezte 1881 decemberében, hogy a néhány évvel korábban, Terézvárosból kivált VII. kerületet I. Ferenc József osztrák császár és magyar király feleségéről, Erzsébet királynéról nevezhessék el Erzsébetvárosnak. A király 1882. január 17-én írta alá az engedélyt, 1882. február 7-én az új elnevezés beiktatásra került.

Ezt követő adásaink