Külföld
Vajon ki jön Merkel után?
OPH Kép: Reuters/Stefanie Loos
2018. november 19.

Nagyban meg fogja határozni a CDU jövőbeli pártpolitikáját a decemberi kongresszusa, amin megválasztják a jelenlegi elnök, Angel Merkel utódát. A párt távozó első embere helyéért három esélyesnek mondható jelölt is versenyez egymással. Hogy melyiküknek van nagyobb esélye a pártelnöki tisztségre, arról Molnár Tamással, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatójával beszélgettünk a Rádió Orienten.

Angela Merkel egyre inkább teret veszt a német politikában, s vélhetően mivel nem akart csúfos vereséget szenvedni a pártelnöki választáson, inkább már nem is jelöltette magát – latolgatott a szakértő, aki hozzátette:

Merkel kénytelen volt megváltoztatni azt a korábban hangoztatott nézetét, hogy a pártvezetői és a kancellári funkciót nem szabad megosztani.

Az, hogy a három esélyes jelölt közül ki lesz a befutó, nagyban befolyásolja, hogy kik elégedettek a jelenlegi merkeli irányvonallal és kik azok, akik változtatnának rajta. Akik elégedettek, azok nyilvánvalóan Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár asszonyra fogják letenni a voksukat, aki a kissé konzervatívabb, keresztény vonalat erősíti, de alapvetően középen tartaná a pártot, és várhatóan lényeges változásokat nem hozna Merkel politikájához képest.

Azok, akik változtatnának a jelenlegi irányvonalon Friderich Merz korábbi parlamenti frakcióvezető és Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter közül választhatnak.

Mint azt Molnár Tamás elmondta, a kettőjük irányvonala nagyjából megegyezik, hagyományos CDU irányvonalat képviselik, akik a párt fiatalítása mellett teszik le a voksukat. Ugyanakkor nagy különbség, hogy a már a hatvanas éveiben járó Merz és Angela Merkel viszonya jelentős múltbéli feszültségekkel terhelt. A még csak a harmincas éveiben járó Spahn esetében egy sokkal harmonikusabb együttműködésre lehetne számítani a kancellári széket megtartó elődjével. „Egy biztos, hogy valószínűleg nyílt versenyre lehet számítani, a tartományi csoportok vajmi eséllyel fognak megegyezni a jelölt személyeket illetően” – emelte ki.

Téma: A német tartományi választások következményei
Vendég: Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
00:28 A pártelnöki és a miniszterelnöki funkció
04:32 Merkel gyengülése
06:49 Új jelöltek
13:52 Ki futhat be?
17:26 Kapcsolatuk Merkellel
23:29 A nagykoalíció esélyei
27:15 A pártrendszer alakulása
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink