Külföld
Szakértő szerint May nélkül nem lesz megállapodás 
MTI Kép: Pixabay
2018. november 20.

Ha „megfúrják” Theresa May miniszterelnök Brexit-megállapodását, vagy esetleg a személyét, akkor nagyon megnő annak az esélye, hogy semmilyen megállapodás nem lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió között – mondta Szabó Dávid József, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Az igazgató szerint egyelőre nem látszik, miként szerezhetne többséget a brit parlamentben a miniszterelnök megállapodásjavaslata.

Márpedig ha ez megbukik, akkor az Európai Unió tárgyalói valószínűleg nem engedik meg, hogy Nagy-Britannia a jelenlegi megállapodástervezetben rögzített feltételeknél jobbakat kérjen.

„Azt látni kell, hogy ugyan mindenki bukik, de a britek egyedül buknak nagyon sokat egy megállapodás nélküli kieséssel, az EU 27 tagállama pedig egyenként valamennyit, ami azt jelenti, hogy a nagyobb politikai kockázat a briteknél van” – mondta a szakértő.

Kapcsolódó cikkek
Szijjártó: a jelenlegi állás szerint reális esély van a magyar célkitűzések teljesülésére

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a kormánynak négy fontos célja volt a Brexit folyamatában.

May ragaszkodik a jelenlegi Brexit-feltételrendszerhez

„Vagy ez a megállapodástervezet lesz, vagy nem lesz megállapodás, esetleg Brexit sem” – mondta. 

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

Benyújtotta lemondását Dominic Raab, aki a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot vezette.

Most adásban
Téma: Első alkalommal rendezték meg a Határtalanul! – Több mint turizmus elnevezésű konferenciát – Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese
Ezt követő adásaink