Kultúra
Hogyan növeli az olvasás az önbizalmat?
OPH Kép: Pixabay
2018. november 22.

Az irodalom, az olvasás által gazdagodik a személyiségünk, az önismeretünk, ami segít az önbizalom kiépítésében, amivel jelentősen javulhat az életminőségünk – mondta a Rádió Orientnek Sóron Ildikó, a Magyar Irodalomterápiás Társaság elnöke.

Az irodalom terápiás alkalmazása nem újkeletű – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy elsőként az egészségügyben kezdték el alkalmazni. Példaként említett egy 1852-es Magyar Hírlap cikket, amelyben arra utaltak, hogy a Rókus Kórházban a betegek állapotának javítása céljából létrehoztak egy kórházi könyvtárat.

A biblioterápia szóösszetételben a biblio a könyvet, de a terápia viszont nem a ma használt értelemben értendő, hanem inkább a kísérést, támogatást jelenti. „A könyvek tehát mint a mi hűséges útitársaink kísérnek minket személyiségünk kialakulásában” – hívta fel a figyelmet a Magyar Irodalomterápiás Társaság elnöke.

Kifejtette: a terápiás alkalmakon nagyon fontos, hogy a résztvevők maguk mögött hagyják a külvilágot, megérkezzenek, ráhangolódjanak a beszélgetésekre. Ezt követően magával a művel foglalkoznak, ami lehet vers, regény, dráma, tragédia attól függően, hogy milyen irodalmi mű van az adott alkalmon ugródeszkának kijelölve. „Viszont csak azon részeivel foglalkozunk, ami az egyénre hat” – mondta.

Mint azt Sóron Ildikó elmondta,

az olvasás olyan érzéseket, gondolatokat indít el az egyénben, amelyekre korábban nem is gondolt,

nem is érzékelt a résztvevő. „Ezáltal gazdagodik személyiségünk, kialakul vagy erősödik önismeretünk, ami hozzájárul az önbizalom kialakulásához, ami javítja az életminőséget. Mivel ebben mi magyarok elég rosszul állunk, ezért ennek köszönhetően a társadalom is fejlődik” – fejtette ki.-