Külföld
Mikor lehetnek EU-tagok a nyugat-balkáni országok?
OPH Kép: Pixabay
2018. november 25.

A jövő évi uniós választások miatt valószínűleg még tovább fognak húzódni a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásai. Ráadásul eddig még csak Montenegró és Szerbia kezdhették meg a csatlakozási tárgyalásokat – mondta a Rádió Orienten Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Elhúzódni látszik a térség országainak európai uniós csatlakozása, amelynek több oka is van. Egyrészt a tagországok közül többen is – kimondottan Franciaország – úgy vélik, hogy elsőként az unió belső reformjait kellene rendezni annak érdekében, hogy folytatni lehessen az integrációs folyamatot. Másrészt külső oldalról Oroszország is igyekszik lassítani a csatlakozási tárgyalásokat, illetve azok megkezdését – mutatott rá a szakértő.

Mint emlékeztetett rá, a nyugat-balkáni országok közül Montenegró és Szerbia kezdhették már meg a tárgyalásokat, Albánia és Macedónia tagjelölti státuszban van, Bosznia-Hercegovina és Koszovó pedig potenciális tagjelöltek. Az Európai Bizottság elnökének egy korábbi kijelentése szerint 2025 lehet az a dátum, amikor a csatlakozási tárgyalásokat folytató említett két ország tagja lehet az uniónak. Szerbia tekintetében azonban fontos kérdés és vitára ad okot a Koszovóval való kapcsolata, ez utóbbit ugyanis több uniós tagállam sem ismer el független államként.

„Bár Albánia és Macedónia a tavaszi csúcstalálkozón ígéretet kapott rá, hogy 2019 júniusában megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat, ez a jövőre esedékes uniós választások miatt elhúzódhat” – mutatott rá Orosz Anna.

Mint mondta,

Magyarország azon országok közé tartozik, akik igyekszenek gyorsítani és elősegíteni a mihamarabbi csatlakozását a térségnek,

ami a migráció miatt egyrészt biztonságpolitikai szempontból fontos kérdés, másrészt különösen Szerbiával komoly gazdasági kapcsolataink vannak, és az ottani nagy számú magyarság helyzete is ezt kívánja meg. „A nyugat-balkáni államok csatlakozása tehát nagyon összetett politikai-gazdasági-szociális kérdés” – zárta szavait a szakértő.

Téma: A Balkán helye az európai integráció folyamatában
Vendég: Orosz Anna kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
00:31 Szerbia és Montenegró csatlakozási lehetőségei
08:00 Albánia és Macedónia kérdése
09:19 Szerbia és Koszovó kapcsolatának rendezése
23:58 A térség pozíciója
31:49 Az USA befolyása
32:45 Kína szerepe
36:06 Hazánk szempontja
39:43 A migrációs krízis hatása
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink