Külföld
Liverpool és Manchester első emberével is tárgyalt Tarlós István
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kép: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
2018. november 28.

Steve Rotherammel, Liverpool városi régió polgármesterével, valamint Andy Burnhammel, Nagy-Manchester főpolgármesterével folytatott megbeszélést kedden Tarlós István, Budapest főpolgármestere angliai látogatása során.

Steve Rotheram és Tarlós István egyetértett abban, hogy támogatják Budapest és Liverpool jövőbeni együttműködését elsősorban a kultúra, a sport és az ifjúság területén, a városok közötti tapasztalatcserét pedig kiterjesztik az örökségvédelemre.

Tarlós István hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az iránt, hogy tovább mélyítse kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Királysággal az EU-ból történő brit kilépést követő időszakban.

A magyar-brit kapcsolatok szorosabbra fűzését szolgálja a manchesteri magyar főkonzulátus decemberi megnyitása.

A magyar főváros liverpooli kapcsolatainak erősítésében és szorosabbra fűzésében a londoni magyar nagykövetség mellett a főkonzulátus is támogatást ad a jövőben.

Tarlós István részt vett Puskás Ferenc emléktáblájának a felavatásán; a liverpooli South Parkway pályaudvar épületében elhelyezett tábla annak az 1967-ben játszott jótékonysági mérkőzésnek állít emléket, amely Puskás szereplése miatt vált legendássá.

Kedd délután Tarlós István Andy Burnhammel, Nagy-Manchester főpolgármesterével folytatott tárgyalásokat. Ezen a városvezetők egyetértettek, hogy egyre fontosabbá válnak a városok közötti kapcsolatok; a protokolláris találkozók mellett szükség van szakmai tapasztalatcserére is, hiszen a nagyvárosok hasonló kihívásokkal szembesülnek mindenhol. Budapest és Manchester számára egyaránt fontos városi kérdés a közlekedés szervezése, az árvízvédelem és a hajléktalanság, ezek terén számíthatnak egymás tapasztalataira. Budapest főpolgármestere kezdeményezte a két város együttműködését, amelynek elsődleges területe a kultúra lehet. A magyar főváros számára Észak-Anglia kiemelt jelentőségű az ott élő magyar közösség miatt. A manchesteri egyetemen számos magyar hallgató tanul, ezért az együttműködés további eleme az ifjúsági terület bevonása is.

Tarlós István gratulált Manchester, az első ipari forradalom városának fejlődéséhez, gazdag épített örökségéhez és a pezsgő kulturális élethez. Nagy-Manchester főpolgármestere köszönetét fejezte ki a magyar főváros érdeklődéséért. A Brexit kapcsán a brit városoknak, így Manchesternek is fontos a kétoldalú kapcsolatok erősítése. Megerősítette, hogy nyitott a Budapesttel való együttműködésre, amelynek részleteit a jövőben kidolgozzák.

Most adásban
Téma: Első alkalommal rendezték meg a Határtalanul! – Több mint turizmus elnevezésű konferenciát – Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese
Ezt követő adásaink