Belföld
Kihirdették az Ottlik kert nyertes tervpályázatát Újbudán
OPH Kép: OPH
2018. november 30.

A Massányi Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open Air Design) és Scheuch Dominik (Yewo Landscapes) alkotta csapat nyerte meg a 11. kerület által nyáron kiírt Ottlik Kert tervpályázatot – jelentette be csütörtökön Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A pályázat célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt a kerület szívében, amely egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak, és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének is.

A nyertes pályázat Massányi Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open Air Design) és Scheuch Dominik (Yewo Landscapes) munkáját dicséri, a tervezőcsoport 800 ezer forint pénzjutalomban részesült – jelentette Hoffmann Tamás a B32 Galéria és Kultúrtérben tartott eredményhirdetésen.

OPH

A polgármester felidézte, hogy a névadó

Ottlik Géza életében fontos helyszín és biztos pont volt Buda,

melyet izgalmas és pezsgő kulturális élet jellemzett a háború előtt, benne például a Hadik-asztaltatársasággal. (Az 1906-ban megnyílt, a mai Bartók Béla út 36. szám alatt található Hadik kávéház törzsvendége volt mások mellett Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka, Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Heltai Jenő, Rejtő Jenő, Ascher Oszkár vagy Hunyady Sándor. A második világháború alatt a kávéház bezárt és csak 2010-ben nyílt meg újra.)

Szentimreváros egyfajta kulturális és tudományos központja is volt a fővárosnak

– folytatta -, mely pozíciót azután hosszú évtizedekre elveszítette a Bartók Béla út. A kerület azonban elkezdte újraépíteni a régi aranykort, elsőként a „kulturális főutcával”, onnan haladva pedig egy nagyobb területeket szeretnének bevonni. A mai Bartók Béla út mutatja, hogy ez a munka eredményes – emelte ki. Emlékeztetett rá: meg kellett újítani a Szent Gellért teret, a Bartók Béla utat, a Móricz Zsigmond körtéren a Gombát, és ebben a szellemiségben tovább kell haladni.

OPH

A városrész vezetője a Rádió Orientnek elmondta, hogy az Ottlik kert részletes tervkidolgozását követően

jövő évben valósulhat meg a projekt, melyre az önkormányzat 70 millió forintot különített el.

A polgármester a kert funkciójáról beszélve kiemelte, hogy bár a tér mérete nem olyan jelentős, a helyszín mégis kínálta egy közösségi tér kialakítását. Ez egy hosszabb távú koncepció első eleme, amelynek során galériákat és kulturális helyeket hoznának létre a Kosztolányi Dezső térnél és környékén – tette hozzá.

Nagy számú, 15 darab pályázat érkezett be - mondta el az Orientnek Mohácsi Sándor, a bírálóbizottság elnöke, aki hozzátette, hogy a két esélyes, kiemelkedő minőségű pályamunka közül azt választották, amelyik teljes egészében alkalmazkodni tudott a városi fizikális környezethez. A győztes munka szépsége nem csorbul, amikor belehelyeződik a közművek és közlekedés világába – mutatott rá.

OPH / GOOGLE MAPS

Az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás, a Kosztolányi Dezső tér, Bukarest utca és az Ulászló utca által körbezárt terület

A pályamunkák még megtekinthetők a B32 Galéria és Kultúrtérben.


Ottlik Géza (1912-1990) a XI. kerületben, a Bartók Béla út (akkori Fehérvári út) 15/B. szám alatti házban töltötte gyermekéveit, emlékét ma tábla őrzi.

A nyílt tervpályázat bírálóbizottságának elnöke Mohácsi Sándor tájépítész volt, tagja volt még Erő Zoltán építész, urbanista, Gálhidy Péter szobrász, Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész, valamint Hoffmann Tamás polgármester, Büki László városgazdálkodási igazgató és Takács Viktor megbízott főépítész.

-