Életmód
Elstartolt a Falcon 9 SSO-A
Külgazdasági és Külügyminisztérium Kép: ESA
2018. december 4.

A Falcon 9 SSO-A küldetése hétfőn, magyar idő szerint 19 óra 34 perckor sikeresen elstartolt a Vandenberg Légitámaszpontról. A rakéta hasznos terheinek egyike az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási irodájának programja keretében megvalósuló európai diákműhold, az ESEO.

A programban jelentős számú magyar hallgató vesz részt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) készült a műhold központi energiaellátó rendszere, ami alapvető fontosságú az 50 kg tömegű űreszköz működése szempontjából. Ezen kívül a műhold három fő tudományos kísérlete közül kettőt is magyar diákcsapatok készítettek.

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontban (MTA EK) az ESEO-TRITEL csapat a jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson üzemelő TRITEL félvezető detektoros sugárzásmérő rendszer egy módosított változatát fejlesztette az ESEO műhold fedélzetére, a BME ESEO-LMP hallgatói csapata pedig a plazmakörnyezet vizsgálatára fejlesztett egy Langmuir-szondát. A két kísérlet eredményeinek együttes kiértékelése, azaz a kozmikus sugárzási környezet ugyanazon űreszköz fedélzetén való egyidejű vizsgálata, további hasznos tudományos eredményekkel kecsegtet.

A Falcon 9 mostani startja volt az első olyan indítás, amikor a rakéta első fokozatát – a többszöri újrahasznosítás érdekében – harmadik alkalommal indítják újra.

-