Kultúra
Az 1912-es Budapest-Konstantinápoly Túraútról nyílt kiállítás Szófiában
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kép: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
2018. december 5.

A bolgár Közlekedési, Információtechnológiai és Kommunikációs Minisztérium védnöksége alatt nyílt kiállítás a budapesti Közlekedési Múzeum anyagából a Szófiai Magyar Intézetben. A kiállítást Angel Popov miniszterhelyettes, Balázsné Harangozó Tekla nagykövet asszony, Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és Nikolay Koruderliev a bolgár veterán autóklub elnöke nyitotta meg, majd az egybegyűlteknek Négyesi Pál, a múzeum muzeológusa tartott tárlatvezetést.

Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta az országok közötti közös kulturális örökség bemutatásának fontosságát.

A „Kalandra fel! Budapest-Konstantinápoly Túraút 1912-ben” nemzetközi vándorkiállítás a Balassi Intézethez tartozó Szófiai Magyar Intézetben, Szófia belvárosában nyílt meg. Roszen Zseljanov bolgár Közlekedési, Információtechnológiai és Kommunikációs miniszter gondolatait Angel Popov miniszterhelyettes mondta el, hangsúlyozva, hogy az autó az emberek közötti kapcsolat és a gazdasági fejlődés alapvető része volt már akkor is. Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese azt emelte ki, mennyire fontos, hogy az újjászülető Közlekedési Múzeumban digitalizált fotóanyagból és a tudományos feldolgozásból végül egy több országot bejárt nemzetközi kiállítás valósulhatott meg. Az egykori autós túraút történelmi részleteit Nikolay Koruderliev, a bolgár veterán autóklub elnöke és Négyesi Pál a múzeum munkatársa ismertette.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum1912-ben a királyi Magyar Autóklub első nagy nemzetközi futama volt a Budapest-Isztambul megbízhatósági autós túraút, melyet a résztvevők egy hét alatt teljesítettek a kor számos – köztük magyar gyártmányú – autótípusával úttalan utakon. A verseny Budapest után Kolozsvár, Tusnád és Brassó érintésével ért Bukarestbe, majd Tirnovo (ma: Veliko) és Philippol (Plovdid) útvonalon ért el Konstantinápolyba, visszafelé pedig Szófián és Vidinen át Orsován át ért újra a magyar fővárosba. A versenyt Bulgáriában páratlanul nagy sajtó- és közérdeklődés kísérte.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A kiállítás fotókon, térképeken, autómodelleken keresztül mutatja be az egykori versenyt, melyen többek között gróf Zichy Béla Rezső, az ismert autókereskedő Jacob Werlin, a fotós Klösz György fia, Klösz Pál is részt vett. Érkeztek nevezések Amerikából, Svájcból, Németországból, Ausztriából is, Zichy gróf a Magyar Automobil Club alelnöke pedig hivatalosan a brit Royal Automobile Club képviselőjeként indult. Bulgáriába 1912. július 2-án érkeztek, amikor két uszály szállította át a Dunán a 20 autót, 70-80 autóst, köztük 33 grófot, bárót, képviselőt és gyárost. Az út során több hivatalos programra, találkozóra, de még múzeumlátogatásokra is sor került.

A kiállítás áprilisban Isztambulban a Magyar Intézetben és a Koç Museumban, októberben a bukaresti Ţiriac Gyűjteményben volt látható. A Szófiai Magyar Intézetben a tárlatot január végéig láthatják az érdeklődők.

Most adásban
Téma: Művészeti oktatást is kapnak a kárpátaljai gyerekek – Farkas Sándor a Kárpátaljai Szövetség Felügyelőbizottságának tagja, zongoraművész
Ezt követő adásaink