Külföld
Azonnali intézkedéseket jelentett be Macron
MTI Kép: REUTERS/Philippe Wojazer
2018. december 11.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a kérdés ma az, hogy a franciaországi helyzetnek megmarad-e „politikai válság jellege”, vagy Emmanuel Macronnak sikerül konkrét intézkedések szintjén kezelnie azt.

A francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárga mellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és jelezte: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. Macron azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Soós Eszter Petronella az M1 Ma Reggel keddi műsorában azt mondta: nem az a kérdés, hogy késői volt-e Macron megszólalása, hanem hogy elég lesz-e. Kérdés, hogy azok, akiknek elvárásai már teljesültek, szombaton ismét kimennek-e az utcára.

A szakértő szerint az „új kormány, új kormányprogram” megoldást Macron arra az esetre tartogatja, ha nem csitulnak a kedélyek és a közvélemény továbbra is támogatja a tiltakozások folytatását.

A köztársasági elnök „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Emmanuel Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent.

A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékot fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ez utóbbi, Nicolas Sarkozy államfő (2007-2012) által bevezetett intézkedést, az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el.

Emmanuel Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz.

Kapcsolódó cikkek
A párizsi tüntetők tíz százaléka került őrizetbe

 A szombati, negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára.

Párizsi tüntetések: könnygáz és kőzápor

A sárga mellényes tüntetőket könnygázzal és gumibottal oszlatták szét Párizs belvárosában.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink