Belföld
Bajkai: a jótékonysági akciók példamutatások mások számára is
OPH Kép: OPH
2018. december 11.

A környező országok vezetőinek be kellene látniuk, hogy hazánk egy megcsonkított ország. Bármerre nézünk, magyarokat találunk, akiket az igazságtalan trianoni diktátum szakított el ettől az országtól. Ha ezt a tényt nem ismerik el, akkor nagyon nehéz a továbblépés. Nincs más út, mint a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatok kialakítása, és ez vezethet az országok közötti megbékéléshez – hangsúlyozta Bajkai István országgyűlési képviselő a Rádió Orienten. A Magyar Országgyűlés Törvényhozási Bizottságának alelnöke ügyvédként és magánemberként is igyekszik segíteni a külhonban élő magyarokat.

A külhoni magyarság nehéz helyzetben van: egyszerre kell, hogy megfeleljenek az utódállamok hatósági elvárásainak, miközben szeretnék megélni a magyarságukat is. Ehhez azt kellene elérni, hogy a bennünket körülvevő országok belássák, hogy

a magyarság nem nemzetbiztonsági, hanem a szülőföldjén élő nép

– rögzítette az országgyűlési képviselő. Kiemelte: a magyarok most is a szülőföldjükön élnek, ott, ahol az őseik. A magyarság az őket ért atrocitásokat fájdalomként éli meg, de ebből kell erőt meríteni, és azt mondani, hogy minden körülmények között kiállunk a magyarokért. Ennek egyik hatékony eszköze a jogvédelem, de sajnos a mai nemzetközi jogi környezetben még harcolni kell a külhoni magyarság jogaiért, holott a nemzetközi egyezmények szerint nem szabadna ilyennek előfordulnia – hangsúlyozta.

Mint ismeretes, Romániában két székely fiatalember került börtönbe: Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt - akik úgy híresültek el a román sajtóban, mint székelyföldi terroristák -, mondvacsinált okkal ítélte el a román bíróság. A román nyomozóhatóság bizonyítékként magyar zászlót, Vass Albert-kötetet, illetve kétszáz darab, néhány lejbe kerülő petárdát foglalt le – emlékeztetett Bajkai István. Az ügyvéd szerint példátlan, hogy a XXI. században embereket megalapozatlanul ötéves börtönbüntetéssel sújtanak. Ez az ítélet az ’50-es éveket idézi – tette hozzá.

Bajkai István kiemelte, hogy

napjainkban Kárpátalján a legrosszabb a helyzet,

ahol az ukrán állam a saját háborújába az ottani magyarokat is belerángatta. Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási egyezményben vállalta, hogy a kisebbségeket megvédi, és a kisebbségi jogokat fejleszti. Ennek ellenére számos olyan törvényt hoz, amelyekkel csorbítja a magyarság jogait. Kárpátalján élet-halál harcukat vívják az emberek, borzalmas körülmények között élnek, a családoknak választaniuk kell, hogy fűtenek vagy esznek.

„Munkalehetőség alig van, viszont az elnyomatás nagyon erős, a magyarságot ellenségnek tekintik, a mindennapjaik része az üldöztetés.”

Más országokban vannak már részeredmények, például Szerbiában, s bízzunk benne, hogy ez nemcsak arra a rövid időszakra szól, amíg az EU-csatlakozás előtt áll az ország. Ehhez azonban az is kellene, hogy Brüsszel is valóban odafigyeljen az emberi jogokra. Nekünk, magyaroknak joggal van mit számonkérni – állapította meg a Rádió Orient vendége.

OPH

A magyar állam nagy mértékben támogatja a kárpátaljai magyarságot

– gyógyszer, élelmiszer, iskola-, óvoda- és kórházfenntartás –, de nem lehet eleget adni. Olyan súlyos a helyzet, hogy már egy pár cipő, egy iskolatáska is sokat számít – osztotta meg Bajkai István, aki rámutatott: nagyon fontos a személyes jelenlét. Sokat jelent, ha jó magyar szót hallanak, ha azt érzik, hogy valaki azért megy el az anyaországból hozzájuk, hogy bátorítsa őket.

A politikus elmondta, hogy legutóbb a kárpátaljai

Nagydobronyban járt, ahol leégett az óvoda és az imaház.

A településen amúgy is nagy szükség van a segítségre, hiszen a gyermekotthonban – ahol a magyar csemeték mellett a háború miatt árván maradt ukrán kisgyermekekről is gondoskodnak – nagyon megnőtt a bentlakók száma. A nagydobronyi református templomba szervezett egy gyönyörű koncertet Mága Zoltán hegedűművésszel, és ötmillió forintnyi adománnyal tudtak segíteni. „Könnyfakasztó volt az a műsor, amelyet a nagydobronyi református gyermekotthon lakói adtak elő, az, amilyen tiszta lélekkel és szóval énekelték a Himnuszt.” A jótékonyság, a jótékony akciók egyfajta példamutatások, figyelemfelhívások mások számára is: aki teheti, adjon, gondoljon a külhoni magyar honfitársakra, akik hányattatást szenvednek pusztán azért, mert a magyar nemzet tagjai – emelte ki a segítség, a szeretet fontosságát Bajkai István.-