Közigazgatás
Januártól új típusú védjegyeket igényelhetünk
OPH
2018. december 12.

2019 januárjában lép hatályba a módosított védjegytörvény. A szerzői jogra vonatkozó uniós szabályok elavultak, ezért ezen a területen is elkerülhetetlenek a változtatások. A várható módosításokról és változásokról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala munkatársa, Pál Roberta, az Iparjogvédelmi Jogi Osztály osztályvezetője munkatársa tájékoztatta a Rádió Orient hallgatóit.

A jelenlegi védjegytörvény azt írja elő, hogy bármilyen megkülönböztető képességgel rendelkező, grafikailag ábrázolható dolog lehet védjegy. Januártól megteremtődik a lehetősége annak, hogy új típusú védjegyek is benyújtásra kerülhessenek az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához oltalmazás céljából – tájékoztatott Pál Roberta.

A technikai fejlődéssel nagy lett az igény arra, hogy védjegy online felületeken is elhelyezhető legyen

például egy animált videó, hanggal, zenei aláfestéssel kísért montázs. Ez európai jogi irányelv, közös mérce, egy bizonyos minimumszabályozás, amelyhez minden európai uniós tagállamnak harmonizálnia kell a saját védjegyjogát - mutatott rá a szakember, hozzátéve: Magyarország ennek a kötelezettségnek már eleget tett, elfogadásra került az a törvény, amely ezt megvalósítja.

Alapvetően eddig is megfelelt a hazai szabályozás az irányelvnek, ami újdonságként jelentkezett az pont a védjegyek grafikai ábrázolhatóságának az eltörlése. A védjegy bejelentése, regisztrációja során a hivatal által vizsgált

kizáró okok köre módosult.

Ezen kívül változtak némileg az árujegyzékekkel – az a szolgáltatás vagy árukör, amelyre az oltalmat kérjük – kapcsolatos követelmények, hogy milyen pontossággal, hogyan kell ezt beadni a bejelentés során.

A védjegyek megújításának területén történt még módosítás - mutatott rá az osztályvezető. A védjegyek oltalma tíz évre szól, és korlátlan számban megújítható egy kérelembenyújtás és díjfizetés után. Az új szabályozás kötelezően írja elő, hogy az oltalom lejártát követően kiegészítő pótdíj megfizetésével együtt lehet kérni a megújítást. A lejárat előtt most már csak hat hónappal – a korábbi 12 helyett – van lehetőség arra, hogy a megújítást kérelmezzük.

Január elsejétől változnak a díjak is.

Korábban Magyarország egy olyan rendszert alkalmazott, amelyen belül egy védjegybejelentésben három áru- vagy szolgáltatási osztálynak a megjelölése azonos díj mellett volt lehetséges. Januártól egyetlen árujegyzék vagy szolgáltatási osztály kérelmezése esetén jóval olcsóbb lesz a bejelentési díj a jelenleginél, kettő esetén is csökken egy kicsit, de ha átlépjük a háromosztályos küszöböt, akkor többet kell fizetnünk.

Nem a védjegy megszerzése a nehéz, hanem a fenntartása,

ezért mindenki csak olyan és annyi áruosztályra kérjen oltalmat, amennyiről tudja, hogy már most vagy a közeljövőben használja, vagy legalább öt éven belül tervezi, hogy megkezdi a használatot. A hivatal folyamatosan készül az új típusú– digitális, multimédiás – védjegyek befogadására, a január 1-jei időpontra készen fognak állni arra, hogy minden rendben menjen a névjegyek befogadásakor. Ha valaki szeretne részletesebben is megismerkedni a hatályba lépő törvénymódosítással, a Magyar Közlönyben, illetve a Jogszabálytárban elérhetőek az információk – tájékoztatta a hallgatókat az Iparjogvédelmi Jogi Osztály osztályvezetője.

Téma: Védjegyjogi és szerzői jogi reformok
Vendégek: dr. Tóth Andrea munkatárs, Szerzői Jogi Főosztály és dr. Pál Roberta osztályvezető, Iparjogvédelmi Jogi Osztály
A műsort vezeti: Vannai Dorottya
Ezt követő adásaink