Belföld
Újbuda egyre családbarátabb
OPH Kép: eselyekutcaja.ujbuda.hu
2018. december 20.

2013-ban pályázott meg az újbudai önkormányzat egy családbarát felhívást, amelyen belül kidolgozták a Családbarát Újbuda elnevezésű programot. Ezt a kétéves pályázatot vitték tovább és bővítették ki, így indult 2016-ban az Esélyek utcája programsorozat. Az önkormányzat családbarát tevékenységéről, illetve a rendezvényről Csernus László önkormányzati képviselő, CSR-tanácsnok számolt be.

Az XI. kerületi önkormányzat 2015 után 2018-ben másodszorra is elnyerte a Családbarát Munkahely díjat. A családbarát-szemlélet elterjesztésében az önkormányzat élen jár, kiváló ötletekkel mutatnak példát. Létrehozták a Családbarát Vállalkozás elismerő címet, amelyet 2015 óta adnak ki három – kis-, közép- és nagyvállalati – kategóriában. Akik elnyerik, a saját logójuk, emblémájuk mellett használhatják a "Családbarát vállalkozás" címet is - ismertette Csernus László, aki hozzátette: nyári tábort is szerveznek a munkavállalóik gyermekei részére, hiszen minden szülő szeretné biztonságban tudni a gyermekét a szünidőben is. A gyerekek számára emellett nyílt napot tartottak, amikor megnézhették, hol és mit dolgoznak a szüleik, bepillantást nyerhettek a hivatal működésébe. A gyesen, gyeden, cseden lévő munkavállalóik számára klubfoglalkozásokat tartanak, hogy ne érezzék azt, ki vannak rekesztve, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Az Aktív nagyi programon belül – amelybe a hivatalból nyugdíjba vonult munkavállalókat vonják be – a jelenlegi munkavállalók gyermekire vigyáznak a nyugdíjasok.

Ezáltal egyrészt megmarad a hivatali kötődésük, másrészt nagy segítség az aktív dolgozóknak.

Az önkormányzat családbarát programjának az is része például, hogy babakocsival bejárják a kerületet, hogy felmérjék,hogyan lehet eljutni egy játszótérre, egy közösségi helyre. A tapasztalatokat összegyűjtve évről évre próbálnak fejleszteni, ahol szükséges. Felállítottak egy baba-mama padot, illetve egy baba-mama hintát, ezekkel is a családok életét erősítik.

A Családbarát Újbuda palettája minden évben bővül, idén több szemléletformáló programsorozatot is tartottak.

Ilyen volt például az öt alkalommal megrendezett Az apák szerepe a családban rendezvénysorozat, amellyel több mint ezer embert értek el. A másik szemléletformáló program a Tudatos szülők – tipp a gyerekek drogprevenciójához című rendezvény volt azzal a céllal, hogy a szülők felkészülhessenek arra – ha esetleg a drog bekerül a családba –, hogy mire számíthatnak, kihez fordulhatnak.

Az idei Esélyek utcája konferencia is – és ezt a résztvevők száma is alátámasztja – sikeres volt - szögezte le a Rádió Orient vendége. Az Esélyek utcája programsorozat indulásakor az volt az elképzelés, hogy az önkormányzat mind a civil, mind a vállalati szférával együttműködve tudjon többet tenni Újbuda lakosaiért. Most már egyre több cég rendszeres partnere az eseménynek, lakójává váltak az Esélyek utcájának. De ugyanilyen fontosak azok a civil szervezetek is, amelyekkel rendszeresen együttgondolkodnak a lakosok esélyegyenlősége érdekében.

Egy nagyon jó csapat jött össze, amelyben a társadalom különböző szegmensei, résztvevői jól egymásra találtak, tudnak együttműködni, együttgondolkodni, és ezáltal tudják erősíteni egymást.

Az Esélyek utcája keretein belül nemcsak a konferenciát tartják meg, hanem folyamatosan terveznek programokat, tematikus napokat szerveznek a civileknek, illetve a vállalatoknak külön-külön, ahol elmondhatták, miben várnak segítséget, hogyan tudja az önkormányzat a társadalmi felelősségvállalásukat még jobban segíteni, miben tudnak partnerek lenni. A családbarát-szemlélet keretében

szeretnék még jobban elfogadtatni az atipikus munkavégzést

– a részmunkaidős, a rugalmas, az otthon végzett munkát –, ha a dolgozó családi körülményei épp azt kívánják meg. Továbbra is hangsúlyozzák az apák családi szerepvállalásának, a generációk együttműködésének fontosságát életviteli tanácsadással, családbarát szülőklub tartásával. Még otthonosabbá kell tenni a munkahelyi környezetet, hiszen ezzel is erősíthető a család szerepe – mondta el zárszóként az újbudai önkormányzati képviselő.

Téma: Családbarát szemlélet az Esélyek utcájában
Vendég: Csernus László önkormányzati képviselő, CSR tanácsnok
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Lezárult a negyedik Újbuda Startup pályázat

A csapatonként járó egymillió forintos díjon felül további egymillió forintot kap az önkormányzattól a nyertes társulás.

Kihirdették az Ottlik kert nyertes tervpályázatát Újbudán

A pályázat egyszerre állít emléket Ottlik Gézának, és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomásnak.

Pótlékot kapnak az óvónők Újbudán

Október 1-jétől a XI. kerületi óvodákban dolgozó pedagógusok havi harmincezer forintos pótlékot kapnak.

A családbarát munkahelyről tanácskoztak Újbudán

A rendezvényen jelentették be a Felelős Vállalkozás Újbuda és a Családbarát Vállalkozás Újbuda cím idei nyerteseit is.

Újbudán egyre könnyebb egészségesen élni

Célunk, hogy minél több ember életének váljon részévé a mozgás ‒ mondta Hoffmann Tamás polgármester.

EgészségPART Újbudán

Az újbudai EgészségPART már negyedik alkalommal várja családi napra az érdeklődőket szeptemberben a Feneketlen-tó partján.

Ezt követő adásaink