Külföld
Brexit – van-e még visszaút?
OPH Kép: Pixabay
2018. december 26.

Előfordulhat tehát, hogy a Brexit következményeként Nagy-Britannia négy régiójából kettő ki akar majd válni, hogy továbbra is az Európai Unió nyújtotta előnyöket élvezhesse - vázolta fel a Rádió Orienten a lehetséges forgatókönyvek egyikét Szabó Barnabás. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint Theresa May a kilépési dokumentum módosítását azért sem kezdeményezi, mert akkor azon nemcsak a britek módosíthatnának, hanem az Európai Unió is.

Amennyiben a Brexitnél az észak-ír záradékot alkalmazzák, és ez a terület kereskedelmi szempontból bent maradna az Európai Unióban, akkor az Nagy-Britannia egységét veszélyeztetné - hívta fel a figyelmet a szakértő, aki emlékeztetett: amennyiben viszont megegyezés nélkül távozik Nagy-Britannia az unióból, akkor Észak-Írország határa az Európai Unió külső határává válik. Ezt viszont az Észak-Írországban élők egy része nem fogja elfogadni, és ennek hatására még egy referendum is elképzelhető, hogy tartozzanak-e inkább mégis Írországhoz. Erre egyébként a húsvéti megállapodás jogi alapot is szolgáltathat - mutatott rá Szabó Barnabás.

Ha a Brexit után megmaradna az északírek és az Európai Unió közötti közös piac, akkor pedig valószínűsíthető, hogy Skócia is ugyanezt akarja majd.

Előfordulhat tehát, hogy a Brexit következményeként Nagy-Britannia négy régiójából kettő ki akar majd lépni, hogy továbbra is az Európai Unió nyújtotta előnyöket élvezhesse.

A skót kormány legtöbb tagja nem ért egyet azzal, ahogyan Londonban a Brexitet kezelik. Abból is vita lesz, hogy a jelenleg az unió által közösen gyakorolt jogok közül miket fog a kiválás után a skót kormány gyakorolni, s melyeket tart magánál a brit kormány. Ezt nyilván a britek akarják majd eldönteni, hiszen a britek eddig sem engedték a skótokat, hogy érdemben részt vegyenek a Brexit tárgyalásain. Bármi fog is történni, a skótoknak az problémás lesz, mivel ők nem szerettek volna kilépni - a népszavazáson a lakosság 62%-a az unióban maradás mellett döntött. Ugyanakkor, ha a helyzet úgy alakulna, hogy mégsem történne meg a Brexit, akkor kevésbé valószínű Skócia elszakadáspárti erőinek megerősödése - vélekedett a Rádió Orient vendége.

Theresa May
Reuters/Carl Court

Szabó Barnabás kitért arra is, hogy a Theresa May elleni sikertelen bizalmatlansági indítvány jelentősen erősített a miniszterelnök helyzetén.

Talán most volt a leggyengébb a pozíciója, mégsem sikerült a bizalmatlansági szavazás ellene.

Sokan vélhetően azért szavazhattak mellette, mert szerintük sincs más olyan politikus, akit a helyére lehetne állítani, és jobban levezényelné a Brexitet. May 2022-ben, a következő választásokon már semmiképpen sem fogja a konzervatívokat vezetni, ami szintén sokakat meggyőzhetett. Aki hosszabb távon tervez politikai karriert, az nem valószínű, hogy a Brexitre szeretné azt feltenni - állapította meg a kutató. Most elvileg stabil a pozíciója a saját pártja irányából. A következő egy évben két módon távozhat csak: ha lemond, vagy eléri az ellenzék, hogy előrehozott választások legyenek. Egy választás ugyanakkor már nem megvalósítható a kitűzött Brexit dátum előtt. Ha viszont mégis kitolnák a Brexit időpontját, akkor sok újabb kérdés felmerül, például hogy indulhatnak-e a britek a májusi Európai Uniós választásokon?

A többi pártra is valamennyire igaz, hogy nem ők akarják befejezni a Brexitet - ismertette a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, aki rámutatott: jelenleg a Munkáspárt az egyetlen komoly alternatív váltópárt, ugyanakkor ez a párt is hasonlóan megosztott, mint a konzervatívok.

Tony Blair ugyan hangosabban hallatta hangját az elmúlt hónapokban, azokhoz csatlakozva, akik második népszavazást szeretnének.

A volt miniszterelnök szerint a brit szavazók immár arról dönthetnének, hogy a jelenlegi feltételek mellett is akarják-e a Brexitet?

Azonban nem valószínű, hogy egy népszavazást meg lehet valósítani március 29-ig.

A szakértő jelezte, hogy arra is van jogi lehetőség, hogy a britek egyoldalúan visszavonják a kilépési szándékukról tett nyilatkozatot. Ezzel időt nyerhetnének a britek. Azonban ez sem valószínű, ugyanis Theresa May már többször kinyilvánította, hogy elutasítja a visszavonás lehetőségét és a népszavazást is. Thresa May bizonyosan a kilépési dokumentum módosítását sem szeretné már, mert akkor azon nemcsak a britek módosíthatnának, hanem az Európai Unió is.Kapcsolódó cikkek
Újabb referendum lehet a kiút a Brexit ügyében?

Január harmadik hetében szavaz a londoni alsó ház az Egyesült Királyság uniós kilépési feltételeit rögzítő dokumentumról.

Nem lesz ma Brexit-szavazás

Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásról.

Erre a brexit-megállapodásra a britek még nem bólintottak rá

A brit parlamenti szavazás kimenetele nem egyértelmű, inkább az elutasítás tűnik valószínűbbnek.

-