Közigazgatás
HR-trendfordulók és kihívások a veteránok, az Y, és a Z generáció tükrében
OPH Kép: profession.hu
2019. január 8.

A hétköznapi, illetve a tudományos elmélkedés is valamilyen általánosban akar gondolkodni, nem egy konkrét eseményben, hanem események, fogalmak, jelenségek csoportjában. Ezeket a csoportosításokat – egy bizonyos idősíkon elhelyezve – szoktuk trendeknek nevezni, amelyeknek mindig van jövőbe mutató eleme is. A trendek változásait, amikor átvált a rendszer A állapotból B állapotba, nagyon nehéz megjósolni – vezette be a Rádió Orient hallgatói a HR-trendfordulók világába Komor Levente szakértő.

A szakértő szerint a HR-trendeket nem könnyű azonosítani. A legutóbbi időkig a munka világában a hatalom a munkaadónál volt, ő határozta meg a munkahelyi követelményeket, a munkaköri leírásokat, a bért, jutalmazott, büntetett, elbocsájtott és autoritásként jelent meg. Most egy hatalmas trendforduló figyelhető meg a magyarországi munkaerőpiacon, megváltozott a munkaerő státusza, hiszen munkaerőhiány van. Ez egy olyan új jelenség, amellyel egyre inkább szembe kell nézni. A munkaerőhiányt magyar jelenségként leírni szűklátókörűség, hiszen a szakképzett munkaerő mindenütt a világon nagyon keresett, e munkaerő tulajdonosa pedig a munkavállaló, és ez a fordulat radikális változást hoz.

Komor Levente rámutatott: a munkaerőpiac sem önmagában létezik, a munkának társadalmi funkciója van, amelyben nem lehet kiemelni egy vagy néhány generációt, hiszen mindannyian részt veszünk benne, a veteránoktól a Z generációig.

A generációk felosztása többféle lehet, de nagyjából húsz évet fognak át:

a veteránok csoportjának tagjai már elég idős emberek (70-80 évesek), de még igen komolyan tudnak befolyásolni, még tulajdonolnak különféle cégeket. 1960 és 1985 között született az X generáció, 1985–1999 az Y, a 2000–2010 között pedig a Z generáció látta meg a napvilágot.

És van már alfa-generáció is,

de ők nagyon fiatalok (nyolcévesek), és a munkaerőpiacon még nem jelennek meg. A Z generáció most 18 éves, és egy része már nagyon aktív.

A bébibumm-generáció nyugdíjba készül, a közöttük lévő alapítók egy másik kultúra másik világában alkották meg a cégeiket, és úgy tűnik, hogy igen komoly problémájuk, hogy nem tudják, nem akarják kiengedni a kezükből a vezetést, nem tudnak maguk mögé egy új menedzsmentet állítani. Ha mégis sikerül, akkor a saját értékrendszerüket rákényszerítik a menedzsmentre. Nem állnak ki a nyílt színre, a sajtó a menedzsmenttel, illetve annak hibáival foglalkozik, és ők mint tulajdonosok elhatárolják magukat a saját felelősségüktől. A bébibumm-generáció nagy érdeme az, hogy megteremtette a fejlődéshez szükséges feltételeket, a legnagyobb bűne pedig az, hogy nem tud elengedni, nem képes átadni a következő generációnak, például a tulajdon felelősségét.

Az X generáció sok szempontból egészen más,

jelentősen individualistább. Az ő személyes gazdagságuk vagy sikerük nagyon fontos tényező. Borzasztóan kitartók, nagyon professzionalista munkaerők, és a vezetők egy része ebből a generációból kerül ki. Őket követi a kritikus, a teherviselő Y generáció. Az informatikai eszközök használatának szempontjából az X generáció még bevándorló, az Y generáció már bennszülött, tagjai az információs technológia világában úgy mozognak, mint akik oda születtek. A Z generáció viszont egy radikálisan új elem, hiszen az ő számukra ezek a technikai fejlődéssel együtt járó eszközök a világ legtermészetesebb dolgát jelentik. Új minőség a munkaerőpiacon a munkahelynek mint élménykereső helynek a megjelenése. A Z generáció lesz az, amelyik határozottan kihangsúlyozza a munkahely élményjellegét, a folyamatos munka már az ő esetükben nem nagyon jelenik meg, a patchwork karrier – több munkahely, több munkatárs – lesz a jellemző – mutatta be a generációkat a Rádió Orient vendége.

Nagy valószínűséggel trendforduló lesz a mesterséges intelligencia elterjedése.

Fel sem tűnik, hogy mennyire erősen kezd beleszólni az életünkbe a mesterséges intelligencia, s hogy lassan átlépünk az általa vezérelt élet korszakába.

Az elkövetkezendő 10-15 évben olyan szakmák jelennek meg, amelyekről még nem is tudunk semmit. A szakmunkásképzés a még nem létező szakmákra alapozva nem tudja elvégezni a feladatát, lassan a cégvezetők feladatai is leváltódnak, ott is megjelenik majd a mesterséges intelligencia, és az informatikai tudás lesz a meghatározó a gyártásban, a szolgáltatásban, az eladásban. A fizikai munka egyre szorul vissza, a szellemi munka irányába történik eltolódás.

Az intellektuális kihívásoknak történő megfelelés fölvet néhány kérdést,

amelyekre nincs is egyértelmű válasz. A fizikai munkások hiánya hívja elő a robotikát, ami pedig a fizikai munka további háttérbe szorulását fogja okozni. Mindazok, akik nem képesek, nem alkalmasak arra, hogy komoly szellemimunka-tudásmennyiséggel rendelkezzenek, hihetetlen hátrányba fognak kerülni. Fontos társadalmi kérdés, hogy mit fog kezdeni a társadalom ezekkel a hátrányba került emberekkel. A felnőttkorú lakosság 25-33%-a funkcionális analfabéta. Ezzel feltétlenül kezdeni kell valamit, hiszen a megelőző generációk nem tették számukra elvárássá azt, hogy az írás-olvasás mesterségét elsajátítsák. Még magasabb számok jelennek meg az informatikához nélkülözhetetlen különféle készségekről, az informatikai eszközök használatáról. Az ország egyes tájegységein az informatikai értelemben vett analfabetizmus akár 50% körüli is lehet. Ezek olyan hátrányok, amelyeknek a leküzdésére mindenképp megoldást kell találni – hangsúlyozta Komor Levente.

HR trendfordulók és kihívások a veteránok, valamint az Y, illetve a Z generáció tükrében
Rendhagyó menedzsment disputa dr. Komor Leventével, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Kapcsolódó cikkek
Anyagi károkat okozhat az identitásválság

A szakértők szerint, aki nincs tisztában saját képességeivel, súlyos károkat okozhat az üzleti életben, megfelelő önképpel viszont sikereket érhet el.

A válságok valódi oka: a bizalom hiánya

A hullámszerűen és ismétlődő módon kialakuló válságok egyik fő oka, hogy azoknak kizárólag a pénzügyi okait kezelik.

Nondirektív vezetés?

A jó vezető nem mindenhatónak tekinti magát, hanem a dolgozói erőforrások felhasználására törekszik, és azokat támogatja.

Kötéltánc a vezetésben, avagy a manipuláció kivédése

A konfliktusok elkerülése érdekében gyakran manipulációval élnek a vezetők, ez a vezetői eszköztár szerves része .

Motiváció 3.0: az örömért végzett munka

"Az igazán sikeres cégek ma már egészen másként gondolkodnak a foglalkoztatásról, mint korábban."

„Ne neurotizálódjon a szervezet”

A változások és kihívások kezelését segítheti a szervezetfejlesztés – mondta Komor Levente.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink