Külföld
Szakértő: a fal Trump legfontosabb ígéretévé vált
Kossuth Rádió/hirado.hu Kép: Reuters/Mike Blake
2019. január 9.

Donald Trump amerikai elnök humanitárius és nemzetbiztonsági válságnak minősítette a mexikói határnál kialakult helyzetet és a tervek szerint csütörtökön személyesen is a határhoz utazik. Televíziós beszédében viszont hajlandóságot mutatott arra, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön.

Egyik fél sem akar precedenst teremteni a visszavonulással

Trump azt szeretné elérni, hogy a kongresszus ne csak határzárra, hanem a fal megépítésére is megszavazza a forrásokat – jelentette ki Rada Péter, a NKE Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kara dékánhelyettese a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában. Nem feltétlenül az összegről van szó, hanem inkább szimbolikus jelentőségű Trump követelése – tette hozzá.

Az is szimbolikus, hogy az elnök a Mexikóval meglévő kereskedelmi kapcsolatok megújításán keresztül szerette volna elérni, hogy ők fizessék a fal építését, azonban a kivitelezésnek csak a töredékét nyerhetné meg így az USA. A fal Trump legfontosabb ígéretévé vált – fogalmazott a dékánhelyettes.

Donald Trump azt hiszi, hogy van még hitele a világban, és ezt nem szeretné elveszíteni. A fallal kapcsolatos ígéretének két legfontosabb része, hogy lesz fal, és hogy a mexikóiak fizetik ki. A másodikról már kiderült, hogy csak blöff, az elsőről pedig nem szeretné, hogy kiderüljön ugyanez – reagált Gyarmati István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Ez az első igazi erőpróba a demokrata többségű képviselőház és az elnök között, és egyik fél sem akar precedenst teremteni azzal, hogy beadja a derekát, mert akkor ugyanezt várnák tőlük ennél sokkal fontosabb kérdésekben is – mutatott rá, hozzátéve: az elnök személyes presztízse forog kockán.

Egyik fél sem tudja már presztízsvesztés nélkül feladni, és az elnök számára nem mindegy, hogy melyik félnek kell végül meghátrálni

– jegyezte meg Rada Péter.

Még nem tudni, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a leállásért

Az amerikaiak kiállnak az elnökük mellett, de azt is szeretnék, ha kapnának fizetést – szögezte le Gyarmati. Jelenleg nyolcszázezer ember bérét nem folyósítják, akik bár nem szegények, de nyilván szeretnék megkapni a pénzüket. A közvélemény-kutatások hamarosan megmutatják, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a helyzetért – tette hozzá.

Még nem tudni, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a leállásért

Az amerikaiak kiállnak az elnökük mellett, de azt is szeretnék, ha kapnának fizetést – szögezte le Gyarmati. Jelenleg nyolcszázezer ember bérét nem folyósítják, akik bár nem szegények, de nyilván szeretnék megkapni a pénzüket. A közvélemény-kutatások hamarosan megmutatják, hogy az emberek kit tartanak felelősnek a helyzetért – tette hozzá.

Kedden 18 napja tartott a leállás, és valószínűleg el fogja érni az eddigi rekordnak számító 21-es határt is, hiszen csütörtökig biztosan nem fog megoldódni a helyzet. A média nyomása Trump és a szenátorok szempontjából is erős lesz, hiszen az átlagemberek azt látják, hogy áll a szemét a nemzeti parkokban és Washington D.C. belvárosában is, a repülőtereken nagyok a sorok, az adóhatóság pedig késni fog a visszatérítésekkel. Ez még Trump szimpatizánsait is elbizonytalaníthatja. A 2020-as elnökválasztási előküzdelmeinek indulásáig, május utolsó hétfőjéig meg kell oldódnia a helyzetnek – mondta Rada.

A költségvetés töredékébe kerülne a határfal

Trump 1305 milliárd dollárt kért a 2019-es költségvetéséből szabad felhasználásra, ebből 5,7 milliárd dollárba kerülne a fal, azaz szimbolikus politikai kérdésről van szó. A határvonal nagyjából 3500 km hosszú, aminek a harmada már kiépített – ismertette Rada Péter.

Trump attól tart, hogy a bevándorlók nagyon gyorsan gyermeket vállalnának, aki amerikai állampolgárként születne meg, azaz visszafelé valósulna meg a családegyesítés, és a gyermek hozná be a szülőket az országba. Ennek a megváltoztatásához alkotmánymódosításra lenne szükség, aminek a végét nem élné meg az elnök – mondta Gyarmati.

Rada Péter szerint a kérdés az illegális bevándorlás mellett inkább az, hogy azokkal mi történjen, akik már bejutottak az országba. Ez 11 millió, Latin-Amerika felől érkezett bevándorlót érint.

Trumpnak nem kell kampányolnia – hívta fel a figyelmet Rada Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy lehet-e másodszor is elnök belőle –, csak a demokraták ellen politizálnia. Valószínűleg lesznek majd kihívói az előválasztásokon, de ez nem jelent majd túl komoly küzdelmet, és inkább a demokrata ellenfeleire kell figyelni – már 30-40 potenciálisan szóba jöhető emberről van szó.

Azt viszont meg kell várni, hogy mi lesz a speciális ügyész jelentésében, amely az orosz kapcsolatokat vizsgálja, hiszen szélsőséges esetben akár le is mondathatják az elnököt – tette hozzá Gyarmati.

Az Igazságügyi Minisztérium – amelyhez tartozik a vizsgálat – egyébként érintett a leállásban, de önálló költségvetéssel dolgoznak – jegyezte meg Rada.

Acélkerítéssel is megelégedne Trump

Magyar idő szerint kedd éjszaka intézett televíziós beszédet az amerikaiakhoz Donald Trump. A várakozásokkal ellentétben az elnök nem jelentette be, hogy szükségállapotot hirdetne. Viszont hangsúlyozta, hogy növekvő humanitárius és biztonsági válság alakult ki a déli határokon, naponta ezrek próbálnak meg bejutni amerikai területre. Úgy vélte, hogy az ellenőrizetlen határon beáramló kábítószer több amerikai halálát okozza majd az idén, mint a vietnami háború. Adatokat idézett: az elmúlt két évben a határvédelmi szervek 266 ezer olyan illegális bevándorlót tartóztattak le, aki bűncselekményeket követett el.

Trump egy dologban viszont engedményt tett. Beleegyezne abba, hogy az amerikai-mexikói határon ne fal, hanem acélkerítés épüljön. A határzár kiépítéséhez szükséges 5,7 milliárd dollár hamar megtérül – fogalmazott, mivel évente 500 milliárd dollárnyi illegális kábítószer érkezik az országba.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink