Közigazgatás
Fülöp Attila: csütörtökön még pályázhatnak a tanodák
OPH Kép: Pixabay
2019. január 10.

Ma még pályázhatnak a tanodai szolgáltatást nyújtó intézmények a költségvetésben rögzített 2,5 milliárd forintos állami támogatásra – hívta fel a figyelmet Fülöp Attila. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Rádió Orienten emlékeztetett: 2019-től két fontos változás is vonatkozik a tanodákra.

A tanoda, mint szociális, gyermekjóléti szolgáltatás immár beépült a jogszabályi környezetbe, jogszabályi védelemben részesül – emelte ki az államtitkár. Január 1-jétől a tanodai szolgáltatás a gyermekvédelmi törvényben rögzített gyermekjóléti alapellátások közé tartozik, működésüket pedig a kormány költségvetési forrású pályázati támogatással segíti.

Fülöp Attila kiemelte:

2019-től két fontos változás is vonatkozik a tanodai szolgáltatást nyújtó intézményekre.

Minden szervezetnek, amely ilyen szolgáltatást nyújt, nyilvántartásba vételi engedélyt kell kérelmeznie 2019 június végéig. Ugyanakkor a kormány 2,5 milliárd forintot különített el, melyre a tanodai szolgáltatást nyújtó szervezetek pályázhatnak január 10-ig, csütörtökig. Hozzátette: 12-15 millió forint működési költségre számíthatnak a pályázók.

Fülöp Attila felelevenítette, hogy Magyarországon 20-30 éve jöttek létre az első tanodák, melyek célja a hátrányos helyzetben élő gyermekek segítése a tanulásban, e szervezetek az iskola mellett, délutánonként külön keretben foglalkoznak azokkal a gyermekekkel, akik otthonukban ezt a segítséget nem kapják meg. A tanodák a tanulás és az iskola segítő szobái – fogalmazott az államtitkár.

A kormányzat szerint ma Magyarországon mintegy 200 ilyen intézmény képes ezt a szolgáltatást nyújtani, többnyire civil, egyházi szervezetek – tette hozzá.

Téma: Nevelőszülői program; Utcai szociális gondozó szolgálatok helyzete
Vendég: Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Emmi
A műsort vezeti: Adorján András
01:18 2,5 milliárd forintra pályázhatnak a tanodák
04:15 Nem igazolódtak a hajléktalan-törvényt támadó kritikák
18:26 Még több nevelőszülőre van szükség
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink