Gazdaság
Bolondul a lakótelepi lakásokért a magyar
Kép: pixabay.com
2019. január 11.

A lakótelepek népszerűsége továbbra is szárnyal mind a költözni vágyók, mind a befektetők körében az OTP Lakótelep Értéktérképének adatai szerint. Magyarországon több száz lakótelep található, ezek közül számos helyen több mint duplájára nőttek az átlagos négyzetméterárak csupán három év alatt - írja a az infostart.hu.

Aki 3-4 évvel ezelőtt lakótelepi lakást vásárolt, az nagyon jól járt, akár lakhatási, akár befektetési szándékkal vette - olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében. Aki például a XI. kerületi Lágymányosi lakótelepen vett magának lakást 2015-ben, négyzetméterenként 300 ezer forint alatti átlagáron, annak ma több mint dupla annyit ér az otthona: a remek elhelyezkedésű területen átlagosan 587 ezer forintba kerül egy négyzetméter és ezzel a legdrágább magyarországi lakótelepnek számít.

Vidéki nagyvárosokban is lehetett igen előnyös vételekhez jutni: a tatabányai Dózsakerti lakótelepen például három évvel ezelőtt az átlagos négyzetméterár épp csak átlépte a 100 ezer forintot, ma már 223 ezer forintot kell fizetni ugyanezért. Ezzel Magyarország legnagyobb arányú árnövekedését produkáló kiterjedtebb lakótelepe lett az az OTP Ingatlanpont adatai szerint.

A budapesti és főváros környéki városok mellett a legnagyobb értéknövekedés azokban a vidéki nagyvárosokban tapasztalható,

amelyek az elmúlt évek nagyberuházásai és a számos munkalehetőség miatt váltak igen népszerűvé a beköltözők körében. Tatabánya, Debrecen, illetve Kecskemét egyes lakótelepei bőven 80 százalék fölött drágultak az elmúlt három évben. Egerben az ugyanilyen mértékű áremelkedés inkább a korábbi nagyon alacsony ár miatt mehetett végbe.

Forrás: Pixabay.com

Aki korán felismerte a lakótelepek adta remek befektetési lehetőségeket, ma nagyon boldog lehet, hiszen sok esetben az elmúlt három év alatt megduplázódott lakása értéke.

Aki a válság mélypontján vett jó helyen lakótelepi lakást, az elmúlt pár évben ennek árából – minimális hitellel vagy csok-kal kiegészítve – akár már egy külvárosi vagy agglomerációs kertes családi házba is költözhetett” –fogalmazott Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Hozzátette: „Természetesen egyáltalán nem mindegy, melyik lakótelepet szemelik ki az érdeklődők, hiszen van, ahol egyáltalán nem térül meg ilyen gyorsan a befektetés. Ezért aki befektetésben gondolkodik, mindenképp forduljon ingatlanszakértőhöz, aki tisztában van a piaci lehetőségekkel!”

A lakótelepi ingatlanárakban továbbra is növekedés várható, bár a drágulás üteme mára lassult. Jelenleg a jól megválasztott lakásvásárlással és kiadással elérhető nettó bérleti hozamok bár csökkennek, a 4-6 százalékos szint még bőven vonzó lehet a potenciális vásárlók számára.

Most adásban
Téma: A helyi önkormányzatok nemzetközi környezete – Zöld-Nagy Viktória kutató
Ezt követő adásaink