Közigazgatás
Ughy Attila: idén is folytatódnak a fejlesztések a XVIII. kerületben
OPH Kép: bp18.hu
2019. január 11.

Pestszentlőrinc - Pestszentimre területén folyamatosak az oktatási és az egészségügyi intézményfejlesztések, az út- és a járdafelújítások. Ughy Attila polgármester a Rádió Orienten elmondta, hogy a megváltozott körülmények, elsősorban az építőipari kapacitáshiány ellenére is sok fejlesztésről tud beszámolni.

Az oktatási intézményekben számos fejlesztés valósult meg: átalakították a a Lurkó-liget Óvodát, ahol plusz egy szinttel gyarapodott az épület és a korábbi tornaszoba megosztásával két fejlesztő helyiséget alakítottak ki, a Mocorgó Óvodában pedig új tornaszobát építettek a meglévő épülethez. A Kastélydombon megtörtént a tervezése és hamarosan az építése is elkezdődik az iskola új tantermeinek, valamint egy tálalókonyhának és egy ebédlőnek. Ezen a környéken az önkormányzat segítségével, de az Evangélikus Egyház beruházásában épült egy kápolna és egy lelkészlak Krizsán András Ybl-díjas építész tervei szerint. Az építkezés zöldmezős beruházásként valósult meg és 2018 áprilisában fel is szentelték az épületet. Ughy Attila a Rádió Orient kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott, hogy az óvoda-felújítási programban eddig elért eredménnyel már most is elégedett, de

a jövőben folytatják a gyermekjóléti intézmények rekonstrukcióját.

A városrész vezetője a fejlesztéseket sorolva kiemelte, hogy megtörtént a Béke téri Gyermekorvosi Rendelő felújítása, ahol korszerű várót és védőnői szobát alakítottak ki, továbbá egy magánbefektetésből megvalósult patika teszi komplexebbé az épületegyüttest.

Novemberben méltó helyre, a Herrich-Kiss villába költözött a Tomory Lajos Múzeum, amely a kerület helytörténetét mutatja be. Itt alakították ki Kondor Béla festőművész emlékszobáját is - emlékeztetett a polgármester.

A XVIII. kerületben 25 kilométernyi járda készült el, ez fővárosi viszonylatban is kiemelkedőnek számít. Pestszentlőrinc-Pestszentimre külső részeinek közművesítése után a járdaépítés továbbra is folytatódni fog.

A városrész pályázattal is rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a majdani teljes közműves útszakaszokon fix útburkolatot, vízelvezetést, szegélyezést, gyalogátkelőt alakítson ki. Erre a remények szerint 1 milliárd forint áll majd rendelkezésre

– vázolta az elképzeléseket a Ughy Attila.

Idén a közműépítések is folytatódnak. A Lőrinci Sportcsarnok felújítása is elkezdődött, a köztér-megújítási programban pedig a befejeződik a Haladás-Balassa utcák és az Üllői út által határolt sarokterület fejlesztése, a „Park&Drive”, „Bike&Ride” parkoló kialakítása a MÁV Zrt.-vel közösen, a Havanna heti vásár infrastruktúrájának megújítása, a Havanna lakótelep közösségi házának területrendezése, környezetének rendbe hozása az idei célkitűzés és nem utolsó sorban egy 12 százalékos béremelés megvalósítására is sor kerül. Elmaradt projektként nem a kerület beruházásában, de a városrész területén lévő Üllői út külső szakaszát és a Béke tér felújítását említette, amelyre közbeszerzési eljárás keretében nem érkezett ajánlat.

Ughy Attila beszámolt arról, hogy a karácsonyi ünnepek alkalmával 76 tonna élelmiszert osztottak szét a kerületben állandó lakcímmel rendelkező 65 év feletti polgárok között: a 22 ezer jogosult közül 17 ezernél valamivel többen éltek a lehetőséggel.

Téma: Évértékelő
Vendég: Ughy Attila polgármester
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink