Gazdaság
Többet és jobbat fogyasztunk karácsonykor
TMI Kép: OPH
2019. január 13.

Az emberek számára az egyik legnagyobb ünnep a karácsony, így nem csoda, hogy ilyenkor több pénzt költünk – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Zs. Szőke Zoltán az Áfeosz-Coop elnöke. Mint mondta, a karácsonyt két részre lehet osztani a kereskedelem szempontjából.

A családok ilyenkor többet főznek és jobb minőségű élelmiszert is vásárolnak, ugyanakkor szeretnek ajándékokat is vásárolni, amibe a háztartási eszközöktől a ruházati termékekig szinte minden felsorolható. Hozzátette: az élelmiszerkereskedelemben a decemberi hónap évről évre hasonlóan teljesít.

Egyszer sokat, másszor keveset vásárolunk

A Portfolio.hu elemzései szerint júliusban erősödik a magyarok vásárlási kedve, augusztusban megtorpan, majd októberben ismételten növekedik. December elején pedig megint csökkenő tendenciát mutatnak a vásárlási kedv mutatói. Elmondható tehát, hogy nagy a kiskereskedelmi forgalom hullámzása – mondta Hornyák József közgazdász, a Portfolio.hu elemzője.

A tavalyi év egészét úgy írta le, az év első felében egy dinamikus növekedést tapasztaltak, majd az év második felében lassulást – tette hozzá. Ez az adat olyan szempontból meglepő lehet, hogy az év végén általánosságban elmondható, hogy az emberek többet vásárolnak, ez azonban mégsem látszik meg a kiskereskedelmi adatokon – vetődött fel a kérdés a műsorban.

Hornyák József erre válaszul elmondta, a bérek növekedése is lelassult, vélhetően ez játszott közre a kiskereskedelem decemberi lassulásában. Hozzátette: Magyarországon megjelent az infláció is, ami korábban csak 0 és 1 százalék között mozgott. Ehhez képest, az elmúlt évben már 3 százalék körüli inflációt is tapasztalhattunk, ami a keresetek vásárlóerejét erodálta. Hangsúlyozta azonban azt, hogy a reálkeresetek növekedése ennek ellenére is erőteljesnek és érdeminek mondható.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink