Kultúra
A kulisszák mögött – avagy hogyan készülnek a filmek?
OPH Kép: Pixabay
2019. január 14.

Egy film elkészüléséhez nagyon hosszú út vezet az ötlettől a kivitelezésig és rengeteg ember közös munkájának eredménye – a kulisszák mögé Almási Réka filmrendező avatta be a hallgatókat a Rádió Orienten.

A filmezés iránti szerelem nagyjából 3-4 éves kora körül kezdődött, amikor lakhelyükhöz közel, Biatorbágyon forgatták a Viadukt című filmet és megnézte annak a jelenetnek a felvételét, amikor a vonat lezuhant a hídról. „Amikor pedig felvételiztem a főiskolára, Simó Sándor osztályába jelentkeztem, de arra csak később jöttem rá, hogy ő volt a Viadukt rendezője” – emlékezett vissza Réka, aki volt rendezőasszisztens és dramaturg is, mielőtt ő maga is elkezdett filmrendezéssel foglalkozni.

Mint mondta a film maga egy ötlettel kezdődik, amit úgy kell tudni kibontani, hogy az ötlet valódisága, eredetisége, érdekessége a legtökéletesebben valósulhasson meg. Ezt követően kikéri mások véleményét, s amikor forgatható állapotba kerül a történet, az előkészítési szakasz során megkeresik azokat a helyszíneket, amelyek alkalmasak lesznek a forgatásra. „Hang, kép, sztori, zene – ezekből áll össze a film, aminek valami teljesen új egészet kell kiadnia, s amihez éppen ezért nagyon sok ember segítségére van szükség” – mondta.

Ebben a folyamatban a rendező karmester szerepet játszik, akinek össze kell tudni fognia és hangolnia valamennyi szereplő munkáját, amihez

olyan hihetetlen erő kell, amivel valamennyi résztvevőt motiválni lehet.

Érdekesség, hogy a jeleneteket helyszínekhez, színész-ráérésekhez igazítva veszik fel, nem pedig lineáris sorrendben haladva. „Tehát amikor az első forgatási napon mondjuk a 60. jelenettel kezdünk, akkor a színészeknek már pontosan tudniuk kell, hogy mi történik az azt megelőző jelenetekben.”

Amikor a forgatás befejeződik, akkor kezdődik a munka második fele, a finomhangolások,

amiben a vágónak van kulcsszerepe, aki nem volt ott a jelenetek felvételénél, így abszolút külső szemlélőként tudja megítélni a felvételeket. Almási Réka nem is titkolja, hogy ilyenkor azért vannak bizony konfliktusok.

Ezután kezdődnek el a hang utómunkálatok és a trükkök, a fényekkel való finomhangolások. „Az egyik legnehezebb feladat pedig rendezőként közönséggel megnézni a filmet.”

Mit adnak nekünk a filmek?
Rendhagyó movie disputa Almási Rékával filmrendezővel, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
01:42 Gyerekkori élmények
08:37 Mi a különbség mozi és TV között?
12:50 Hogyan készül a film?
17:50 A casting
22:32 A technikai forgatókönyv
26:38 A rendező mint karmester
33:00 A forgatás végén
38:01 Rendezőasszisztensi, dramaturgi múlt
43:15 A filmhez való viszony
45:57 Karácsonyi filmek
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink