Kultúra
„Hatalmas szolgálat a magyar kultúrának” A magyar nyelv nagyszótára 
MTI
2019. január 16.

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hetedik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a kötetet méltatva azt mondta: a kiadvány hatalmas szolgálat a magyar kultúrának.

„Egy ilyen nagyszótárnak az elkészítése igazi sziszifuszi, heroikus, hatalmas munka” – mondta a kötetet méltatva Lovász László, hozzáfűzve: ahhoz, hogy egy ilyen kiadvány elkészüljön hatalmas háttérirodalmat, rengeteg adatot kell feldolgozni.

Ittzés Nóra főszerkesztő ismertetése szerint a több mint húsz kötetesre tervezett sorozat hetedik kötete az el- és él- kezdetű címszavakat tartalmazza. A történeti jellegű értelmező szótárban 1200 oldalon több mint kétezer címszó található, a szavak bemutatását pedig 35 536 példamondat gazdagítja.

A magyar nyelv nagyszótára általános értelmező szótár, amely nem szűkíti vizsgálódását a nyelv egy rétegére, egy kiválasztott szeletére, hanem a köznyelv és a szépirodalom, a legkülönfélébb szak- és rétegnyelvek szókincséből egyaránt válogat – tette hozzá.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink