Külföld
Helyén maradhat a birt kormányfő
OPH Kép: Thomson Reuters
2019. január 17.

Szerda este 306 igen szavazattal és 325 nemmel a brit parlament elutasította a Theresa May ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, a brit kormányfőnek január 21-én éjfélig elő kell állnia egy továbbhaladási javaslattal, egy B-tervvel, a Brexit ügyében - hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A konzervatív kormánypárti képviselők már korábban utaltak arra, hogy akkor is támogatják Theresa May-t, a bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson, ha nem értenek egyet a Brexit-megállapodással.

A kormányfőnek hétfőig van ideje arra, hogy új javaslattal álljon elő a Brexittel kapcsolatban, melyhez már a parlamenti pártok is javaslatokat tehetnek. A kormányfő is kijelentette: összpárti konzultációt kezdeményez, és a parlament hétfői ülésén új javaslattal áll elő.

Kérdéses, hogy Theresa May néhány nap alatt tud-e olyan új tervvel előállni, ami mögé parlamenti többséget tudna sorakoztatni - fogalmazott a Rádió Orienten Szabó Barnabás.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője kedd este, May Brexit-javaslatának leszavazása után kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt.

Téma: Meddig maradhat talpon Theresa May?
Vendég: Szabó Barnabás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
01:31 Mi lehet May történelmi veresége mögött?
05:24 May: a parlament nem tudja mit akar
11:25 Mit hozhat a bizalmatlansági szavazás?
20:45 Mi tehet Theresa May, ha megőrzi pozícióját?
26:57 Visszavonható-e még a brexit?
29:14 A skótok és az északírek is kivárnak
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink