Kultúra
Hiányszakmák képzését támogatja a Filmalap
Kép: pixabay.com
2019. január 18.

Március 1-ig várja a Filmalap nyolc filmes hiányszakma képzését biztosító intézmények és szervezetek pályázatait. Most először lehet pályázni díszletrajzoló, kellékes és világosító szakmák képzési programjával is - tudatta közleményben a Magyar Nemzeti Filmalap az OrientPress Hírügynökséggel.

A Filmalap Filmipari Képzési Programja keretében 2016-ban bevezetett pályázati lehetőség célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint a filmgyártás versenyképességének biztosítása és a munkahelyteremtés. Az aktuális piaci igényeket figyelembe vevő pályázat célja a magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása.

Az egyedi pályázatok benyújtásának határideje március 1., az elbírálás folyamatos, a támogatás szelektív. A pályázatokat a Filmalap ezúttal

díszletrajzoló, felvételvezető / location manager, kellékes, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens, vágóasszisztens és világosító szakterületekre várja.

A Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben már 21 képzés valósult meg, 16 szakmában, többek között segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló.

Forrás: Pixabay.com

A támogatott képzéseket mintegy 200 fiatal pályakezdő és pályamódosító végezte el, legtöbbjük ma már a filmszakmában dolgozik, jelenleg is 80 fő jár támogatott képzésekre.

A Filmalap működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján kezdeményezte 2016-ban a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében

minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes képzés fejlesztéséhez.

Az évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja.

A Filmalap által támogatott képzések a kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően széles kör számára elérhetőek.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink