Kultúra
Magyar animációs filmek is versenybe szállnak a Berlinalén
InfoRádió/infostart.hu Kép: pixabay.com
2019. január 20.

Két magyar alkotás, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című filmje is szerepelni fog a 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) rövidfilmes programjában - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Ha van közös karaktere ezeknek a filmeknek, az a közös szellemi műhely - sok MOME-s filmnél érezhető, hogy a tanárok és az egész közösség arra fókuszál, hogy igazán jól tudják megragadni az alkotók a bennük lappangó történeteket - mondta az InfoRádiónak a Berlinalén szereplő kisfilmekről Liszka Tamás, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vezetője.

"Az animáció igazi nagy ereje, hogy nemcsak fotografikusan megmutatja a világot, és azon keresztül próbál egy helyzetet, egy történetet, egy érzést felszínre hozni, hanem igazán belülről tud építkezni". Ahogy a világ dolgait látjuk, az sokkal inkább egy konstruált, a fejünkben létrejövő kép, és ezeket Liszka Tamás szerint az animáció sokkal érzékenyebben meg tudja ragadni, mint egy hagyományos kamera.

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció tanszékén az Entropia című tízperces rövidfilmjével, amely három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három univerzumban három fiatal nő él különböző körülmények között, azonban a rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, amely képes átjárni mindhárom világ között. A légy megnyit egy portált, amelyen keresztül a lányok elindulhatnak egymás felé.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink