Közigazgatás
Szilágyi Péter: Önök helyben élhették át azt, amiről a nemzetpolitika szól
MTI Kép: OPH
2019. január 22.

Egyre erősebb kapcsolati háló tartja össze a diaszpóra magyarságát, melyhez jelentősen hozzájárul a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasainak tevékenysége – mutatott rá Szilágyi Péter. A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos erről a déli félteke országaiban szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok hazatérése alkalmából beszélt kedden Budapesten.

Január 22-én tartották beszámolóikat a Kőrösi Csoma Sándor-program keretében Latin-Amerika, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland magyar közösségeinél az elmúlt fél évben tevékenykedő ösztöndíjasok. A rendezvényen Szilágyi Péter arról beszélt, hogy a küldöttek munkája nagy segítséget jelent a világ távoli pontjain élő magyar közösségeknek. Mint fogalmazott:

a diaszpóra magyarsága érzi, hogy az egyre erősebb szállal kötődnek egymáshoz és az anyaországgal. 2010 előtt ez a háló még gyenge volt, de mostanra megerősödött.

OPH

Az ösztöndíjasok a Kárpát-medencétől legtávolabb lévő magyar közösségeknél jártak, és sok olyan magyarral találkozhattak, akik régen vagy egyáltalán nem is jártak az anyaországban – hívta fel a figyelmet a politikus. Hozzátette, azt kívánja, hogy ezt a megszerzett tudást, és tapasztalatokat kamatoztassák itthon és a határon túli közösségeknél egyaránt.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A miniszteri biztos az eseményen emlékeztetett: az ösztöndíjasok tavaly, amikor elindultak, még nem tudták, mi vár rájuk. Azóta rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak.

Önök helyben élhették át azt, amiről a nemzetpolitika szól”

- állapította meg.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezéseként 2018-2019 folyamán immáron hatodik alkalommal valósul meg a Kőrösi Csoma Sándor Program, melynek célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése, magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével. A program során kezdetben 50 főt, majd később 100-at, jelenleg pedig mintegy 120 fiatalt küldenek ki az közel 30 országba.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink