Külföld
Bernd Fabritius: Magyarország példát mutat a kisebbségvédelem terén
Külgazdasági és Külügyminisztérium Kép: KKM
2019. január 24.

Megemlékezést tartottak a Müncheni Magyar Főkonzulátus és a Keleti Németek Háza által immár hagyományosan, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából.

Magyarország példát mutat az uniós tagállamoknak a nemzetiségek támogatásában. A magyar állam területén élő őshonos kisebbségek, így a magyarországi németek is rendkívüli lehetőségekkel élhetnek nemzeti identitásuk, kultúrájuk és nyelvük megőrzésében – mondta Bernd Fabritius, a németországi szövetségi kormány kitelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja.

Fabritius a Német Szövetségi Kormány üdvözletét is közvetítette, megköszönve a magyar kormánynak a német nemzetiség kiemelkedő támogatását, mely a Magyarországon élő német kisebbség fiataljainak is komoly perspektívát kínál.

Az eseményen Tordai-Lejkó Gábor főkonzul köszöntőjében kiemelte, szimbolikus jelentőségűnek tartja, hogy a megemlékezésre éppen a magyar kultúra napján került sor. Az elmúlt 300 évben ugyanis a magyarországi németek jelentősen hozzájárultak a magyar kultúra gazdagodásához. Hangsúlyozta, Magyarország nagyvonalú nemzetiségi politikája alapján hitelesen képviseli a határon túli magyarok ügyét. Számunkra Európa a nemzetiségek sokszínűségét és békés egymás mellett élését jelenti.

Fotó: kormany.hu

Sylvia Stierstorfer, a bajor kormány kitelepülőkért és elűzöttekért felelős biztosa köszönetet mondott Magyarországnak a múlt feldolgozása terén tanúsított bátor hozzáállása és a példaértékű nemzetiségi törvénye kapcsán. A magyarországi német nemzetiség hídként funkcionál a két nemzet között, melyeket eleve összekötnek a közös értékek és a sok évszázados barátság. Németország és Bajorország soha nem felejti el Magyarországnak a keletnémet menekültek befogadását és a határnyitást, melyek elindították a német újraegyesítésben beteljesült folyamatot.

Szintén felszólalt Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti képviselője. A képviselő kiemelte, a nemzetiségi politikusok fő feladata a jövő nemzetiségi generációjáról való gondoskodás, a német anyanyelv továbbadása, valamint a nemzetiségi kultúra és identitás megőrzése. Sikerül egyre több fejlesztési programot indítani a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő oktatási intézmények részére, ahol jelenleg 15.000 gyermek tanul és 3000 nemzetiségi pedagógus oktat. Mindehhez folyamatosan növekvő támogatást kapnak Magyarországtól. Ritter Imre köszönetet mondott azért, hogy Magyarországon a nemzetiségi ügyek pártokon átívelő, közös támogatást élveznek.

Következő adásunk
Téma: Ettől tanévtől a 7. osztályos fiúk is kérhetik az ingyenes HPV elleni oltást – Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink