Gazdaság
Egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni
OPH Kép: OPH
2019. január 27.

Miközben egyre nagyobb a szakemberhiány, folyamatosan csökken a meglévő munkavállalók színvonala, megfelelő kvalifikáltsága. Mindez skizofrén helyzetet eredményez a vezetők számára – mutatott rá Szeles Péter, a BGE nyugalmazott főiskolai docense a Rádió Orienten.

Nagy változások előtt áll a gazdaság és az emberiség, hiszen ma mindent átsző a profit és a pénz mindenek-felettisége, elmossa azt az apró momentumot, hogy mindezt emberek állítják elő, az ő tehetségük és energiájuk szükséges a profit megtermeléséhez – mondja Szeles Péter. Rámutatott: a minél magasabb profit elérése érdekében sokan ott spórolnak, ahol tudnak, ami már bebizonyosodott a történelemben, hogy sokszor vezethet katasztrófákhoz. „A legkisebb fogaskerék is számít, csak ezt a vezetők nem gondolják végig.”

A hosszú távú vállalati siker érdekében nagyon fontos, hogy egy adott szervezetet – legyen az alapítványi, profitorientált vagy kormányzati – hogyan lát a külvilág. Ahhoz, hogy ez minél pozitívabb kép lehessen, az is kell, hogy

a munkavállaló elkötelezett legyen, tudjon azonosulni a cég arculatával és magával szemben is fogalmazzon meg elvárásokat, amihez tartja magát.

Mindez komoly követelményeket jelent a munkavállalóval szemben – hívta fel a figyelmet a szakember.

A másik oldalról ugyanakkor probléma, hogy hiányzik a megfelelően kvalifikált munkaerő, drasztikusan csökken a szakemberek száma, állandósul szinte a szakemberhiány. Mindez skizofrén állapotot eredményez a vezető számára, akinek egyik oldalról vonzóvá kell tennie az általa kínált munkahelyet, másik oldalról ugyanakkor nem talál megfelelően képzett szakembert. „Gyakran látom, hogy

a munkavállalók túl magabiztosak, tudják, hogy úgyis felveszik őket dolgozni, ha az általuk végzett munka nem tökéletes.

Éppen ezért nem hajlandóak tovább képezni magukat, új szakmákat tanulni, ezáltal drasztikusan csökken a munkavállalói szakmai (felkészültségbeli) színvonal” – mutatott rá. Kiemelte:

főleg a mai fiatalokból hiányzik az alázat a munka, a munkahely és maga a folyamat iránt,

valamint az igény arra, hogy ne adjanak ki rossz munkát a kezükből. Pedig véleménye szerint valamit vagy rendesen, vagy sehogy ne csináljon az ember. „Ehhez tudni kell felmérni a saját időmet, képességeimet és lehetőségeimet” – zárta szavait.

Ember vagy profit, avagy mit mutat az Arculat elmélet a gyakorlatban?
Rendhagyó szakmai disputa dr. Szeles Péterrel, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
00:26 Miért a profit a lényeg?
05:31 Katasztrófa példák
10:42 Az arculati tényező
16:16 A dolgozó is okozhat kárt a cégnek
21:18 Szakemberhiány
24:44 A vezető személyisége
34:12 Hiányzik a kvalifikált munkarő
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink