Kultúra
Kortárs magyar dráma-díjat alapított Radnóti Zsuzsa
Kép: pixabay.com
2019. január 28.

A Kossuth-díjas dramaturg által kijelölt szakmai kuratórium olyan, nyomtatásban megjelent vagy színpadon bemutatott alkotásokat ismer el, amelyek közéleti tartalmúak, és a minket körülvevő világról beszélnek. Az első díjátadó - Örkény István Tóték című darabjának ősbemutatójához közel - február 26-án, a Rózsavölgyi Szalonban lesz.

Az alapítvány a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektíven létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. A díjazott műveket az elmúlt évben, évadban színpadra került, illetve nyomtatásban megjelent alkotások közül választják ki.

Én részese lehettem annak a drámaírói nemzedéknek, amely még képes volt arra, hogy nagyobb, akár történelmi távlatokban beszéljen arról, hogy milyen a világ és a társadalom, amelyben élünk.

Mára nagyon megváltozott a helyzet, jóval bonyolultabbak a viszonyok, és egyre ritkább az olyan alkotás, amely bár a mai közéletről, mindennapokról szól, mégis nagy távlatokban gondolkodik." - mondta az InfoRádiónak Radnóti Zsuzsa.

A dramaturg már a Kossuth-díj átvételekor bejelentette, hogy az elismeréssel járó juttatásból alapítványt hoz létre, amely kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjaz.

„Olyan alkotásokat keresünk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát

történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek, vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében"

- fogalmazott a díjról szóló összegzésében Radnóti Zsuzsa.

A díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke az alapító. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

A díjat minden év február 24-én Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napja közelében adják át. Idén február 26-án lesz az ünnepség a Rózsavölgyi Szalonban.

Következő adásunk
Téma: A GDPR 2019. évi értékelése és az ez évi kiemelt feladatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink