Külföld
Segélykonferenciát szervez Washingtonban Maduro ellenzéke
MTI Kép: Pixabay
2019. február 5.

Nicolás Maduro venezuelai ellenzékének képviselői segélykonferenciát szerveznek Washingtonban – jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, az Egyesült Államok által is ideiglenes elnökként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője.

„Venezuela ideiglenes kormánya február 14-én nemzetközi konferenciát szervez” – jelentette be közleményében Carlos Vecchio. Közölte: a tervezett konferencián azonnali humanitárius segítséget szorgalmaznak majd a venezuelai nép támogatására, segítséget várva országoktól, nem-kormányzati szervezetektől, a venezuelai diaszpórától egyaránt.

A konferenciát az amerikai külügyminisztérium szomszédságában lévő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) székházában tartják. A Guaidót ideiglenes államfőként elismerő országok jó része már komoly segítséget ajánlott fel az élelmiszer- és gyógyszerhiánytól szenvedő venezuelaiaknak.

A dél-amerikai országban uralkodó válságot megvitató hétfői kanadai tanácskozáson – amelyet a 14 amerikai országot, köztük Kanadát is tömörítő, úgynevezett Limai Csoport szervezett –, Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette, hogy országa 53 millió kanadai dollár értékű segélyt küld a venezuelai népnek. Később Heiko Maas német külügyminiszter is közölte, hogy kormánya ötmillió euró értékű humanitárius segélyt bocsát Venezuela rendelkezésére.

Juan Guaidó hétfőn a venezuelai hadsereg segítségét kérte, hogy a külföldi segélyszállítmányokat beengedjék az országba, Nicolás Maduro azonban szintén hétfőn egy katonai rendezvényen ismételten visszautasította a humanitárius segélyeket, és kijelentette, hogy inkább a segélyeket kérő ellenzék szorul „mentális segítségnyújtásra”.

Kapcsolódó cikkek
Orbán: Magyarország a spanyol álláspontot támogatja Venezuela ügyében

Eszerint Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről.

Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

Elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét csütörtökön az EP. 

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink