Külföld
Takács Szabolcs: a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa közös érdeke 
Miniszterelnökség Kép: Országgyűlés
2019. február 8.

Magyarország a V4-es országokkal és más tagállamokkal együtt elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának, ennek jegyében kiemelt feladatunk, hogy az EU bővítését kevésbé pártoló tagállamokat is meggyőzzük arról, hogy a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa közös érdeke – erősítette meg Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák koordinációjáért és kialakításáért felelős államtitkára.

Takács Szabolcs Albánia uniós csatlakozásáról tárgyalt Mimoza Halimi albán politikai igazgatóval.

Az államtitkár a megbeszélés során kifejtette, hogy a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság nem mérlegelte kellőképpen a régió kulcsfontosságú gazdasági, stabilitás megőrző és versenyképességi szerepét az Európai Unió számára. A jelenlegi halogatás és a régió állampolgárainak adott betartatlan ígéretek megingathatják a térség országainak Európai Unióba vetett bizalmát, ami beláthatatlan következményeket vonhat maga után.

Takács Szabolcs elismerését fejezte ki Albánia mindazon erőfeszítéséért, amelyet ez idáig tett a csatlakozás érdekében, hozzátéve, hogy az ország igazságos és őszinte bánásmódot érdemel minden tagállam részéről.

Az államtitkár elmondta, hogy a júniusi Általános Ügyek Tanácsának napirendi pontjai között is szereplő bővítés kérdéskörét és az arról születő döntést nagymértékben befolyásolhatja a májusi európai parlamenti választások menetrendje és annak eredménye. A kérdés ugyanakkor már nem az, hogy kell-e csatlakozni, hanem az, hogy mikor. Takács Szabolcs kifejezte abbéli reményét, hogy az új intézményi felállással egy olyan vezetés lép hivatalba, amely továbbviszi és nem gátolja Albánia csatlakozási folyamatát.

Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink