Belföld
Bukarestben ülésezett az Igazságügyi Tanács
Igazságügyi Minisztérium/OPH Kép: Igazságügyi Minisztérium
2019. február 9.

Trócsányi László igazságügyi miniszter február 7-8-án részt vett az Igazságügyi Tanács informális ülésen, Bukarestben - tájékoztatott az Igazságügyi Minisztérium.

A közlemény szerint a tanácsülés keretében a miniszterek áttekintették a polgári és kereskedelmi ügyekben történő együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit. Egyetértettek abban, hogy jelenleg a már elfogadott jogi aktusok megfelelő végrehajtására, a gyakorlati tapasztalatok értékelésre kell fókuszálni a jövőben, kiiemelten fontos továbbá az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása a digitalizáció nyújtotta lehetőségeken keresztül.

Trócsányi László miniszter a tanácsülés margóján kétoldalú egyeztetést folytatott Vera Jourová igazságügyi biztossal. A megbeszélés során a miniszter tájékoztatást adott partnerének a magyar közigazgatási bíráskodás új rendszeréről, a 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és a közigazgatási törvényszékekről. Hangsúlyozta, a törvény rendelkezései tiszteletben tartják a bírói függetlenség alapelvét, megfelelnek továbbá a nemzetközi sztenderdeknek. Hozzátette, a szabályozás számos elemében az osztrák szabályozást vette alapul.

Mindezekre tekintettel ő maga kérte a kormány nevében a Velencei Bizottság állásfoglalását. A miniszter bemutatta a törvények előkészítésének folyamatát, kiemelve, hogy az Szakértői Bizottság bevonásával, a szakmai fórumok rendszeres tájékoztatása mellett, transzparens módon zajlott.

Trócsányi miniszter bukaresti látogatása során találkozott továbbá Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Calin Popescu Tariceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnökével, egyben a Szenátus elnökével, valamint George Ciamba EU ügyekért felelős miniszterrel, akikkel áttekintették a májusi európai parlamenti választásokra történő román felkészülés jelenlegi állását. A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy az uniós jogállamisági mechanizmus keretben a tagállamok egyenjogúak, az értékelés során alkalmazott kettős mérce nem elfogadható.

Következő adásunk
Téma: Indul a Legyen Tered projekt megvalósítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke
Ezt követő adásaink