Külföld
Filmvetítéssel ösztönzik az iskolai beiratkozást
InfoRádió/infostart.hu Kép: Pixabay
2019. február 9.

Január közepén indult, és egészen áprilisig tart a Rákóczi Szövetség Mozgó Mozi programja a Felvidéken, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a határon túli magyar közösségek számára az összejövetelre, azon belül pedig olyan fontos kérdések megvitatására, mint az iskolai beiratkozás - írja az infostart.hu.

Az óvodás korú gyermekeknek magyar meséket, iskolaválasztásról szóló kisfilmeket, a szülőknek pedig a magyar filmművészet egy-egy remekét vetítik le a Rákóczi Szövetség munkatársai, akik a Mozgó Mozi névre keresztelt programmal járják Dél-Szlovákia magyarok lakta településeit. A szövetség azzal a céllal készítette a programot, hogy a vetítések közti beszélgetések során segítséget nyújtsanak az iskolaválasztás előtt álló szlovákiai magyar szülőknek, illetve meggyőzzék őket arról, hogy magyar gyereknek magyar iskolában a helye.

Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség szervezeti és magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársa elmondta, hogy multiplex technológiával vonul ki egy „mozicsapat”, s a Filmalaptól kérték ki jogszerűen a filmeket, amelyeket az arra alkalmas teremben vetítenek az iskolaválasztást ösztönző kisfilmekkel együtt. Hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség és az anyaország támogatására hosszú távon is számíthatnak a határon túli magyar közösségek, hiszen nem egy egyszeri alkalomról van szó, hanem állandó jelenlétre törekszenek.

.
Forrás: Pixabay.com

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi furgonja már járt az Érsekújvári, a Komáromi, a Galántai és a Rimaszombati járásban. Április végéig közel száz településre jutnak el. A szövetség munkatársai mindvégig

arra buzdítják majd a szülőket, hogy helyes döntést hozzanak, s anyanyelvi oktatást válasszanak a gyermekeiknek.

Tavaly a 2017-2018-as tanév adataihoz képest enyhén csökkent ugyan a magyar iskolába beíratott elsősök száma Szlovákiában, összességében azonban stabilnak tűnik. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége adatai alapján 2018-ban mintegy ötvennel kevesebb gyermeket írattak be a szülők a magyar iskolákba, mint egy évvel korábban. 3451 elsős szülei döntöttek úgy, hogy a 2018-2019-es tanévet magyar iskolában kezdje meg a csemetéjük. A jövő tanévre vonatkozó beiratkozási adatok még nem ismertek, a beiratkozási időszak ugyanis csak áprilisban lesz.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium