Kultúra
Különleges tárlaton idézik meg a nemzet színészeit Leányfalun
OPH Kép: Leanyfalu Faluház
2019. február 10.

Leányfalu önálló községgé válásának 70. évfordulója alkalmából állított különleges emléket a Nemzeti Színház és az Operaház azon művészeinek, akik a XIX.-XX. század fordulóján Duna-parti település sokszínű kulturális életének megalapozói voltak. A éjjel is megvilágított kültéri tárlatot Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg.

Kucsera Tamás Gergely kiemelte, hogy az olyan rohamosan népesedő településeknek, mint az agglomerációban található Leányfalunak is, a közösséggé válásban, az összetartozás érzésének kialakításában fontos szerepe lehet a település múltjának mind szélesebb körű megismertetésének.

A faluközpontban éjjel-nappal megtekinthető kiállítás a még felkutatható dokumentumokból, a helyi emlékeket is feldolgozva mutatja be a településhez köthető művészek életútját, leányfalui kapcsolódásukat.

A megnyitón elhangzott: a XX. század elején a kor ismert személyiségei közül többen építettek vagy béreltek villát Leányfalun, sokan a villatulajdonosok meghívására élvezték a nyarakat a kedvelt üdülőhelyen. A falu lakossága szívesen fogadta a "tréfacsináló", vidám társaságot, melynek tagjai a telkek gondozásában, a kisebb-nagyobb villák rendben tartására alkalmazták a helyieket. Kapcsolataikról színes leírások, legendák is születtek. A fővárosi lapok folyamatosan hírt adtak a leányfalui nyarakról, a művészek nyári szórakozásairól, jótékonysági tevékenységükről és az Anna-bálokról.

-