Közigazgatás
Összefogásra szólít a Rákóczi-emlékév
OPH Kép: OPH
2019. február 12.

Az a felemelő a Rákóczi-szabadságharcban, hogy a nemzet egészét egyesíteni tudta - mutatott rá a Rádió Orienten Gaal Gergely. A Rákóczi Emlékév Testület elnöke kiemelte: a II. Rákóczi Ferenc-emlékév a hagyományokat követve az egész Kárpát-medencére kiterjed, ugyanakkor kiemelten fókuszál a magyarlakta régió észak-keleti területeire, Kárpátaljára, hiszen innen indult ki annak idején a vezérlő fejedelem által indított szabadságharc.

November 27-én az Országgyűlés egyhangú határozattal II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította a 2019-es esztendőt. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megbízta az emlékév öttagú testületét a feladatok megkezdésével, amelynek tagjai Lomnici Zoltán elnök, az emlékév kezdeményezője, Kovács Vilmos ezredes parancsnok, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Csibi Krisztina a Magyarság Háza igazgatója, valamint Gaal Gergely a Rákóczi Emlékév Testület elnöke, akit megbíztak a bizottság vezetésével, az események koordinálásával.

Gaal Gergely elmondta, hogy a 2016-ban a nemzetpolitikai titkárság által meghirdetett Márton Áron-emlékév egyfajta műfajt teremtett, hiszen egy történelmi személyiséghez kötődő, életműve köré épített egész éves programsorozat indult el. Szent László és Mátyás király után a II. Rákóczi Ferenc-emlékévvel folytatódik a sor. Az évek során a Kárpát-medencét behálózó programsorozatokkal sok embert tudtak megszólítani, és elérni azt, hogy történelmi múltunkra emlékezzünk, hőseinket példaképül állítsuk magunk elé, és a határokon átívelő nemzeti egységet, nemzeti összetartozást erősítsük.

II. Rákóczi Ferenc
Forrás: wikipedia.org

Azért esett II. Rákóczi Ferencre a választás, mert

egy nagyon nagy formátumú és a nemzet sorsát befolyásoló szereplője volt történelmünknek, akire a Kárpát-medence minden zugában még ma is tisztelettel emlékeznek,

és ezt a tiszteletet szeretnék megerősíteni a 21. század eszközeivel. A programok által a magyarság jövője is erősödhet, hiszen a múltunkra épül a jövőnk.

Ezt az emlékévet nem a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hirdette meg, hanem Németh Szilárd államtitkár, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a nemzetpolitikáért felel a kormányon belül. Ők együtt terjesztették a kormány elé a javaslatot.

Nagyszabású emlékév lesz, amely az egész Kárpát-medencére kiterjed,

az anyaország mellett Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken lesznek programok, és különleges fókusza lesz az idei rendezvénysorozatnak Kárpátalja és Északkelet-Magyarország. Nagy hangsúlyt fognak kapni ezek a területek, hiszen innen indult a Rákóczi-szabadságharc, illetve a Rákóczi-birtokok területe is ez. Történelmünk nagyon fontos részei a szabadságküzdelmek, még akkor is, ha ezeket sok esetben leverték, de valamilyen eredményt mindig elértek a magyar nemzet megmaradása szempontjából. Ezek közül is kiemelkedik a Rákóczi-szabadságharc, hiszen a leghosszabb ideig tartó szabadságküzdelem volt, amelyben a nemzet szabadságát szerette volna kivívni.

Nem csupán egy öncélú múltidézés, üzenete van a mai kor számára is. Néhány évtizeddel a szabadságharc megkezdése előtt szabadult fel Magyarország az Oszmán Birodalomnak a fennhatósága alól, amelyre 150 évig várt a magyarság. S amikor végre felszabadult, azt kellett tapasztalnia, hogy a Habsburg uralkodók szeretnék beolvasztani Magyarországot. A nemzetben meglévő szabadság kifejeződése volt a szabadságharc, és Rákóczi Ferenc személye volt az, aki képes volt ezt összefogni, akinek volt elég bátorsága, aki megérezte a történelemnek azt a pillanatát, amikor neki a nemzet élére kell állnia.

Az a felemelő a Rákóczi-szabadságharcban, hogy a nemzet egészét egyesíteni tudta.

Fontos, hogy ezt megjelenítsük az emlékév során is, vagyis megmozgassuk azokat a nemzetrészeket is, amelyeket 1920-ban elszakítottak az egykori egységtől, de őrzik a magyarságukat, mert

a Kárpát-medencei magyarság ma is egységet képez, annak ellenére, hogy határok szabdalják szét

– indokolta meg Gaal Gergely, miért esett a választás Rákóczira. Hozzátette: azzal, hogy egy jelentős személyiségre és egy jelentős eseményre emlékezünk, megmutatjuk a Kárpát-medencei magyarság számára, hogy nincs miért szégyenkeznünk, van történelmi múltunk, s ha bátran vállaljuk a történelmünket, – most kiemelve a Rákóczi-szabadságharcot –, az a nemzet jövője szempontjából nagyon fontos lehet. Az emlékévekkel igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy

a magyarság lelki tartása erősödjön a történelmi múlt felidézésével, és mindenki elhiggye, hogy ránk, magyarokra szüksége van a világnak, jó dolgokat tudunk Európához hozzátenni

– hangsúlyozta Gaal Gergely.

Téma: Indul a II. Rákóczi Ferenc-emlékév
Vendég: Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke
A műsort vezeti: dr. Lomnici Zoltán elnök, Emberi Méltóság Tanácsa, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév kezdeményezője
Most adásban
Téma: Manajló András életútja – Manajló András festőművész
Ezt követő adásaink