Gazdaság
MNB: érdemes fix kamatozású hitelre váltani
OPH Kép: Pixabay
2019. február 15.

Az utóbbi években mintegy 30 százalékkal bővült a lakás-és a fogyasztási típusú hitelek felvétele, de ezeknek mintegy fele változó kamatozású hitel, ami veszélyes lehet egy esetleges újabb válságidőszakban. Éppen ezért Binder István, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője mindenkinek azt tanácsolja, váltson fix kamatozású hitelre.

Hazánkban közel 3400 milliárd forintnyi lakáshitelt regisztráltak a bankok tavaly év végén. Ennek majdnem a fele, 1600 milliárd forint változó kamatozású, ezen belül is nagy örökség a volt devizaalapú hitelesek közel 1200 milliárdos állománya – mutatott rá a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Binder István kiemelte, a válságidőszak után az elmúlt években ismét megnőtt a lakosság hitelfelvételi hajlandósága. Mind a fogyasztási, mind a lakáshiteleknél 30 százalékos a bővülés. Minmt mondta, a pénzügyi válság óta egyre tudatosabbak a fix kamatozású hitelek felvételével mind a lakáshiteles mind a személyikölcsönös ügyfelek. Hozzátette, az MNB a tankönyveivel és a pénzügyi, fogyasztóvédelmi navigátor programjaival hozzájárul ennek az erősítéshez. A szakember szerint hitelfelvételkor érdemes több szempontot figyelembe venni.

Az első és legfontosabb a fix kamatozás, ami válságidőszakban is biztonságot ad a hiteltörlesztőknek, mivel rögzített a kamat, így nem változtatható a törlesztőrészlet összege sem – mondta Binder István a Rádió Orienten. Másrészt érdemes a minősített fogyasztóbarát lakáshitel mellett letenni a voksot, ami - amellett, hogy a piaci kamatozású hitelekhez képest olcsóbb - gyorsabb kiszolgálást is tesz lehetővé. Továbbá hitelfelvétel előtt legalább 3-4 banktól érdemes ajánlatot kérni és a bank közelségét, valamint a telefonos és internetes ügyintézés lehetőségét is számba venni.

Forrás: Pixabay.com

Változnak az adósságfék-szabályok

Ma már törvények határozzák meg, hogy egy család a jövedelméhez képest mekkora mértékű hitelt vehet fel, vagyis mennyi lehet maximálisan a havi törlesztőrészlete. Júliustól változik ennek mértéke: a jövedelem 60 százalékát eddig a 400 ezer forintos havi jövedelem fölött rendelkezők fordíthatták hiteltörlesztésre, ez megemelkedik majd 500 ezer forintra. Az ennél kevesebbel rendelkezők a jövedelmük maximum 50 százalékát fordíthatják törlesztésre. A határ növelésének indoka a reálkeresetek növekedése – mondta a szóvivő.

Most adásban
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink