Külföld
Aacheni szerződés: van új a nap alatt?
OPH Kép: Reuters/Yves Herman
2019. február 18.

Kétoldali egyezményt írt alá Emanual Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár idén januárban. Arról, hogy mi a jelentősége a szerződésnek Molnár Tamást, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóját kérdeztük a Rádió Orienten.

Január 22-én kétoldali egyezményt írt alá Franciaország és Németország. Az aacheni szerződés számos politikai területet érint - ilyen a biztonság, az energia, a regionális és az adóügyek -, amelyek mentén a két fél megállapodást kötött annak érdekében, hogy szorosabb viszonyt alakítsanak ki egymással. Bár hivatkozik az 1963-as Elysée-szerződésre, Molnár Tamás elmondása szerint azzal ellentétben

már nem csak szimbolikus megegyezésről van szó.

Érdekes, hogy az Európát ma leginkább érintő migrációról egyáltalán nincs szó a szerződésben, ehelyett kifejezetten azokra a területekre fókuszál, ahol adott volt a legkisebb közös nevező, vagyis amely területeken meg tudtak állapodni. Többek között kiterjed a védelmi politikára abból a célból, hogy válsághelyzetben gyorsan lehessen cselekedni.

Az unión belül sokan kritikusak a német-francia összeborulással kapcsolatban

attól tartva, hogy az Európai Unió belső piacán belül létrejön egy kisebb belső piac.

A szakértő szerint az egyezménynek lehet némi köze az idei Európai Parlamenti választásokhoz, ahol várhatóan a néppárt és a szocdemek nem fogják tudni elérni az 50%-ot, így kénytelenek lesznek valakit bevonni a koalícióba. Márpedig ez megnehezíti a döntéshozatalt, annak időbeli meghozására fogja rányomni a bélyegét, elhúzódhat a költségvetés is – mutatott rá Molnár Tamás.

Az aacheni szerződést annak érvénybe lépése előtt még ratifikálnia kell a két parlamentnek. Ezután létrehoznak egy bizottságot, ami időnként felülvizsgálja, hogy az együttműködési megállapodás milyen hatásokat vált ki és szükség esetén módosítási javaslatokat fog tenni.

Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely
Vendég: Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
00:27 Mi a lényege a szerződésnek?
05:45 Előzmények
13:19 Mi lesz a következménye?
19:30 A Brexit hatása
27:02 Mi lesz az EP választás után?
31:47 A németek szerepe: Merkel
34:17 A franciák helyzete
36:15 A szerződés eláírása
Következő adásunk
Téma: Kárpátaljai tragédia című dokumentum film – Hajduk Márta filmrendező
Ezt követő adásaink