Belföld
Megújul a pilisvörösvári szakorvosi rendelőintézet
MTI Kép: Pixabay
2019. február 20.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 131 millió forintból fejlesztik a Pest megyei Pilisvörösvár szakorvosi rendelőintézetét – jelentette be Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az intézmény előtt tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Fábián Károly ismertette: a szakrendelő új digitális röntgenberendezést kap a hozzá tartozó képarchiváló és kommunikációs rendszerrel együtt. A többi között lecserélik a radiológiai ultrahangkészüléket, a központi sterilizálót, a veszélyes hulladékot tároló hűtőszekrényt, a sebészeti műtőasztalt, a mennyezeti műtőlámpát és a kardiológiai ultrahangkészüléket.

A fejlesztés keretében lehetőség nyílik továbbá a szakrendelő váróhelyiségeinek megújítására: a régi bútorok, berendezések cseréjére is – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A fejlesztéshez a magyar költségvetés mellett

Pilisvörösvár önkormányzata 6 millió forint önerővel járul hozzá. A tervek szerint a beruházások 2019 végére valósulhatnak meg.

Fábián Károly kitért arra: az EBP keretében megújul a közép-magyarországi régió járóbetegszakellátó-hálózata is. Az érintett önkormányzatok mintegy 10 százalékos hozzájárulásával együtt összesen 58,6 milliárd forintból fejlesztenek 32 szakrendelőt, köztük a pilisvörösvárit.

A helyettes államtitkár felidézte: 2017-ben Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el. Az EBP keretében 4 centrumkórház jön létre a fővárosban: a dél-pesti, az észak-pesti, a közép-budai centrumkórház, és felépül a dél-budai centrumkórház.

A kormány a 2017-es költségvetésből 40 milliárd forintot fordított a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztések megkezdésére, amelyből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai eszközök beszerzésére, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére.

Ezt a 2018-as költségvetésben további 30 milliárd forint követte, így az egyházi kórházakkal, valamint a járóbeteg-szakrendelőkkel, az uniós és egyéb nemzeti forrásokkal együtt mintegy 205 milliárd forint sorsáról született döntés – mondta.

A júliusban elfogadott 2019-es évi költségvetésben újabb 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány az EBP fejlesztéseire

– tette hozzá.

Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 1981-ben létrehozott szakorvosi rendelő folyamatosan bővíti tevékenységét. A rendelőintézet 6 település 40 ezer lakosát látja el – ismertette.

Elmondta: a térség „problémás”, mert bár nagyon közel van a fővárosoz, a „kilométerben számolva rövid távolság időben nagyon nagy”.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy olyan mikrotérségek alakuljanak ki Budapest környezetében, amelyek meg tudják szervezni, el tudják látni a saját feladataikat akár az egészségügy, akár az oktatás vagy a kultúra területén – mondta Hadházy Sándor.

Most adásban
Téma: Állami Vállalatok Állásbörzéje – Horváth József HR igazgató, Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központi Kft.
Ezt követő adásaink