Belföld
Vadiúj áramfejlesztőket és szivattyúkat kaptak önkéntesek
OPH Kép: OPH
2019. február 20.

Harmincöt új áramfejlesztőt és ugyanennyi új zagyszivattyút vehetett át a Budapest Önkéntes Mentőszervezet és tizenöt Pest megyei járási és települési önkéntes szervezet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, kedden. A támogatás az első részlete annak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak, melynek keretében összesen ötszázhúsz szivattyút és áramfejlesztőt adnak át önkénteseknek, mintegy 1 milliárd 500 millió forint értékben.

A kárfelszámoláshoz használható eszközöket Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok adta át. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője kiemelte, hogy

az önkéntes mentőszervezetek a katasztrófavédelem stratégiai partnerei."

„A védelem egyedül nem megy, az csak akkor lehet sikeres, ha ahhoz a polgárok, az önkéntesek is csatlakoznak. Mert csak együtt tudjuk megvédeni a bajban az országot” - jelentette ki Tóth Ferenc.

Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok

A dandártábornok hozzátette: az új eszközök átadása, és

a velük való mentés az önkéntesek számára nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is, azt várjuk tőlük, hogy a baj óráiban együtt tudjunk szolgálni".

Tóth Ferenc szólt arról is, hogy az átadott új eszközök mellé felkészítés is társul az önkéntesek számára, amit a hivatásos szakemberek fognak végezni. A sikeres védelem érdekében fontos a megfelelő felkészülés, a védelem területén pedig legfontosabb az ember.

Mert minden helyre lehet állítani, csak az emberekben esett kárt nem.

Ha a természeti vagy civilizációs erők úgy döntenek, hogy sor kerül a számonkérésre, akkor együtt fogjuk megvédeni ezt az országot – nyomatékosította a szakember.

Pest megyei önkéntesek

Mukics Dániel a katasztrófavédelem szóvivője az OrientPressnek elmondta, hogy az év folyamán a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében összesen ötszázhúsz szivattyút ás áramfejlesztőt juttatnak el az országban működő önkéntes csoportokhoz, mintegy 1 milliárd 500 millió forint értékben. Az önkéntes mentőszervezetek emellett további negyvenöt terepjárót, ugyanennyi utánfutós quadot, valamint kétszáztíz utánfutót, húsz fűthető sátort, húsz reflektort, kilencszázhatvankét, tűzoltóknak való bevetési védőruházatot, valamint hatszáznegyven egyéni, speciális védőruhát kapnak.

OPH

A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is megkezdődnek a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, ahol a hét közepén húsz mentor felkészítése indul el. Május végéig a mentorok az ország minden részébe eljutnak, hogy helyben képezzék ki a mentőszervezetek önkénteseit.

Kapcsolódó cikkek
Katasztrófavédelmi évértékelő Kaposváron

Február 19-én a Kaposvári Vármegyeháza Dísztermében tartották meg a szakemberek az évértékelőt.

Közel kétszáz új tűzoltó tett esküt

Ez a hivatás nem érdemtelenül szerepel a foglalkozások elismertségi listájának élén ‒ mondta Papp Károly.

Támogatást kaptak a Komárom-Esztergom megyei önkéntes tűzoltó egyesületek

Huszonhétmillió forint értékben vehettek át a megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek technikai eszközöket.

Most adásban
Téma: Budapest Airport Aréna néven újjáépül a lőrinci sportcsarnok – Tarlós István főpolgármester, Ughy Attila polgármester és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója
Ezt követő adásaink